Copernicus: anul 2019, al doilea cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice

Copernicus Climate Change Service, sistemul de monitorizare a climei din cadrul Uniunii Europene, a anunțat că anul trecut a fost al doilea cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice şi a încheiat cel mai călduros deceniu din această istorie ce a început în secolul XIX.

Rezultatele arată că media globală a temperaturii aerului de suprafață în 2019 a fost cu 0,04 grade Celsius mai mică decât în ​​2016, cel mai călduros an, însă după un episod El Nino deosebit de puternic. Modelele meteo El Niño au avut loc în 2019, dar nu au fost la fel de puternice.

Cu toate acestea, temperaturile globale în 2019 au depăşit cu 0,6 grade Celsius media din perioada 1981-2010. De asemenea, deceniul 2010-2019 a fost cel mai călduros de la începutul măsurătorilor, a precizat Copernicus.

”Din nou, 2019 a fost din nou un an excepţional de călduros, de fapt al doilea cel mai călduros la nivel mondial, conform bazelor noastre de date, cu multe luni care au doborât recorduri”, spune Carlo Buontempo din cadrul serviciului european Copernicus.

Ultimii cinci ani au fost cei mai tari de când înregistrările au început în secolul al XIX-lea, cu temperaturi medii între 1,1 grade Celsius și 1,2 grade Celsius mai mari decât perioadele preindustriale, făcând din 2010 cea mai fierbinte decadă.

Europa a înregistrat anul trecut cea mai ridicată temperatură din istoria înregistrărilor meteorologice de pe acest continent, depăşind valorile din anii 2014, 2015 şi 2018. Temperaturile medii globale din 2015, 2017 și 2018 sunt considerate prea apropiate una de cealaltă pentru a fi stabilit un clasament.

Anul 2018 a fost al patrulea cel mai călduros din istoria înregistrărilor meteorologice, continuându-se seria anilor caniculari, provocată de creşterea concentraţiilor de gaze cu efect de seră emise în atmosferă în urma activităţilor umane, a anunţat Copernicus în luna ianuarie a anului trecut. Anii 2017 şi 2015 au fost, la rândul lor, uşor mai călduroşi în comparaţie cu datele înregistrate în 2018, a precizat Copernicus.

În 2019, Alaska și o mare parte din zona Arctică au înregistrat cea mai accentuată încălzire, comparativ cu media din 1981-2010. Africa de Sud și Australia, unde temperaturile record și secetele severe au alimentat o criză fără precedent a incendiilor, au fost, de asemenea, mai calde decât media.

În schimb, Canada centrală și de sud-est au înregistrat temperaturi anuale sub medie.

Serviciul european a confirmat, de asemenea, că nivelul concentraţiilor de CO2 din atmosferă a continuat să crească în 2019.

Datele Copernicus confirmă proiecțiile anterioare ale Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). În decembrie, OMM a spus că 2019 este pe cale să fie al doilea sau al treilea cel mai cald an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri