Oamenii de știință au publicat noi dovezi care arată că plantarea selectivă a vegetației între drumuri și locuri de joacă poate reduce substanțial poluarea aerului cauzată de trafic care ajunge la școlari.
Noile descoperiri, publicate în revista Scientific Reports și preluată de ScienceDaily, demonstrează că vegetația de pe marginea drumului poate fi proiectată, instalată și întreținută pentru a obține o îmbunătățire rapidă, semnificativă și rentabilă a calității aerului.
Expunerea la poluarea aerului cauzată de trafic a fost asociată cu o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv sănătatea cardiovasculară, respiratorie și neurologică. Este posibil ca aceste riscuri să fie exacerbate la copiii mici care frecventează școlile primare lângă drumuri aglomerate, deoarece organele lor majore sunt încă în curs de dezvoltare și copiii au o frecvență respiratorie mai mare decât adulții.
Se pare că expunerea la particulele fine din poluarea aerului este cel mai mare factor de risc de mediu care contribuie la decesele cardiovasculare și la bolile la nivel global și este legată de aproximativ șase până la nouă milioane de decese premature în fiecare an.
O echipă de cercetători condusă de Barbara Maher, profesor emerit la Universitatea Lancaster și susținută de Groundwork Greater Manchester, a instalat „tredges” (copaci gestionați ca un gard viu) la trei școli primare din Manchester în timpul vacanțelor școlare de vară din 2019.
O școală avea instalat un paravan de iederă, alta avea cedru roșu de vest, iar a treia școală avea un amestec de cedru roșu, mesteacăn suedez și un gard viu interior de ienupăr. O a patra școală, fără plantare, a fost folosită ca martor.
Școala cu ecranul de iederă a înregistrat o reducere substanțială a concentrațiilor de particule de pe terenul de joacă, dar o creștere a carbonului. Locul de joacă cu amestecul de plantare a înregistrat reduceri mai mici ale poluării aerului față de cea a cedrului roșu.
Cele mai mari reduceri generale ale particulelor de particule și carbon negru au fost observate la școala cu cedru roșu. Rezultatele au arătat că aproape jumătate (49%) din carbon și aproximativ 46% și 26% din particulele fine, PM2,5 și PM1 emise de traficul de trecere au fost captate de ramurile de cedru roșu de vest.
De asemenea, vegetația a redus semnificativ amploarea și frecvența vârfurilor de poluare care ajung la locurile de joacă.
Profesorul Maher a spus: „Descoperirile noastre arată că putem proteja locurile de joacă ale școlilor, cu vegetație aleasă și gestionată cu grijă, care captează particulele de poluare a aerului pe frunze. Acest lucru ajută la prevenirea cel puțin a unora dintre pericolele pentru sănătate la care sunt expuși copiii mici în școlile de lângă drumurile aglomerate, unde calitatea aerului este dăunător de slabă, și se poate face rapid și rentabil.”
Oamenii de știință cred că cedrul roșu a avut cele mai bune rezultate la prevenirea poluării cu particule a aerului să ajungă la locul de joacă, deoarece frunzele sale prolifice, mici, aspre, veșnic verzi, acționează ca un filtru, captând poluarea cu particule și oprind-o să circule în atmosferă. Când plouă, particulele se spală și ajung în sol sau în scurgeri, permițând frunzelor să capteze apoi mai multă poluare cu particule.
Cercetătorii cred că specii precum iedera nu au fost la fel de eficiente în captarea poluării cu particule precum cedrul roșu din cauza suprafeței netede și cerate a frunzelor. Prin urmare, acționează mai mult ca un gard în care blochează transportul unor particule, dar nu este la fel de eficient în captarea și, astfel, îndepărtarea acestora din aer.
Cercetătorii sugerează că aceste beneficii evidențiate de studiu nu se limitează doar la școli și că vegetația de acest tip ar putea fi utilizată în alte părți ale zonelor urbane pentru a reduce efectele dăunătoare asupra sănătății ale expunerii la poluarea din trafic.
Citește și: 64% din Europa se află sub avertizare sau alertă de secetă