Studiu: Copacii din orașe „suferă” din cauza lipsei de somn

Iluminatul public și condițiile din orașe afectează sănătatea și dezvoltarea copacilor. Iată concluzia la care a ajuns un scriitor german preocupat de ecologie și îndeosebi de păduri, citat de TreeHugger.

copacii din orașe somn
Foto: Quartz

Peter Wohlleben este un autor german care scrie în limbaj comun despre subiecte de mediu. Are studii în domeniul silvic și este și pădurar. După o analiză de mai bine de 30 de ani asupra vieții copacilor, a ajuns la concluzia că aceștia se odihnesc noaptea, la fel ca oamenii. Copacii din orașe, însă, nu reușesc să doarmă la fel de bine ca cei din sărbăticie, fiind expuși permanent la iluminatul stradal.

Cercetările arată că acei copaci situați lângă stâlpii de iuminat mor mai repede. Este ca o veioză în dormitor în timpul nopții – nu îți face bine.

Se pare că lumina artificială le afectează înmugurirea, coloritul și căderea frunzelor. În plus, copacii din orașe au și alte provocări de înfruntat: sunt nevoiți să „sape” cu rădăcinile prin pământul tare de sub trotuare; sunt încălziți în timpul nopții de căldura emanată de beton, spre deosebire de copacii din păduri, care noaptea se răcoresc; sunt privați de micro-organismele din pădure, care i-ar ajuta să colecteze nutrienți și apă. Toate aceste condiții reprezintă adevărați factori de stres, potrivit cercetătorului german.

Ce propune pădurarul german pentru copacii din orașe

Peter Wohlleben sugerează autorităților să oprească iluminatul public din timpul nopții, atât pentru a salva copacii, cât și pentru a economisi energie. În plus, spune el, acțiunea ar permite oamenilor să privească stelele, ca în vremurile în care civilizația nu ne îndepărtase atât de mult de natură.

Ca argumente, menționează avantajele pe care le aduc copacii. Se pare că:

  • un copac reusește să răcorească aerul cât 10 aere condiționate pornite timp de 20 de ore pe zi;
  • un șir de copaci reduce particulele poluante din aer cu aproximativ 10% și cantitatea de praf care ajunge la nivelul lor cu 30%;
  • un copac plantat costă între 250 și 600 de dolari, dar aduce beneficii de 90.000 de dolari pe parcursul vieții.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri