COP26: Cel puțin 20 state, inclusiv SUA și Canada, se angajează să nu mai susțină proiectele privind combustibilii fosili

Cel puţin 20 de ţări au anunţat joi că pun capăt – până la sfârşitul lui 2022 – investiţiilor în străinătate a „proiectelor privind combustibili fosili neînsoţite de sisteme de capturare a carbonului”, o decizie care ar putea fi printre cele mai importante de la Conferinţa ONU împotriva modificărilor climatice (COP26) de la Glasgow, relatează AFP.

„Declaraţia Comună” a semnatarilor a fost difuzată în timpul COP26, la Glasgow. În afară de SUA și Canada, documentul a mai fost semnat de Danemarca, Italia, Finlanda, Costa Rica, Etiopia, Gambia, Noua Zeelandă și Insulele Marshall, plus cinci instituții de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Africii de Est, potrivit Reuters.

Semnatarii recunosc că aceste finanţări „implică tot mai multe riscuri sociale şi economice”.

Statele membre G20 s-au pus recent de acord să înceteze să mai susţină proiecte ale unor centrale cu cărbune în străinătate. „Vom pune capăt noului sprijin public direct pentru sectorul internațional neîncetat al energiei din combustibili fosili până la sfârșitul anului 2022”, au spus aceștia.

Planul anunţat joi, la iniţiativa Londrei, include – pentru prima oară – gazele naturale şi petrolul şi se angajează să reorienteze aceste fonduri către energii regenerabile.

Trebuie să punem finanţările publice de partea bună a Istoriei. Încetarea finanţărilor internaţionale în toate aceste proiecte de energie fosilă este esenţială dacă vrem să putem păstra obiectivul de 1,5°C” în lupta împotriva încălzirii globale prevăzut de Acordul de la Paris din 2015, a subliniat secretarul de stat britanic însărcinat cu Întreprinderile Greg Hands.

spot_img

Ultimele știri