Din ratiuni complet diferite, Statele Unite si mai multe tari in curs de dezvoltare au criticat sambata un proiect de acord climatic elaborat de ONU pentru a scoate din impas negocierile climatice de la Cancun, relateaza AFP.
Textul de 33 de pagini, care expune posibilitatea atingerii unui acord inca de la jumatatea conferintei de doua saptamani, subliniaza prin reactiile suscitate profundul dezacord dintre tarile bogate si cele sarace atat in ce priveste reducerea emisiilor de carbon, cat si cuantumul ajutorului financiar pe care urmeaza sa-l primeasca statele saracte pentru a se adapta la efectele schimbarilor climatice.
Textul defineste obiectivele principale, in special crearea unor noi fonduri de ajutor pentru statele emergente, metodele de protejare a padurilor tropicale si transferul de tehnologii verzi.
Seful delegatiei americane la negocierile climatice de la Cancun, Jonathan Pershing, sustine ca textul propus nu merge suficient de departe, spre exepmplu sa garanteze faptul ca tarile in curs de dezvoltare isi vor respecta angajamentele de limitare a emisiilor. China, spre exemplu, a ajuns in ultimii ani cel mai mare poluator al planetei, intrecand Statele Unite.
La randul lor, cateva state in curs de dezvoltare au estimat ca acest text nu stabileste tnte suficient de ambitioase pentru statele bogate. ”Acestui document ii lipseste ambitia pentru a rezolva o problema extrem de importanta astazi, si anume protejarea statelor insulare de efectele schimbarilor climatice”, a declarat Dessima Williams, reprezentant al Aliantei micilor state insulare.
Bolivia si Venezuela au apreciat la randul lor acest proiect de acord mult prea slab fata de amenintarea crescanda a inundatiilor, perioadelor de seceta, desertificarii sau cresterii nivelului oceanelor. Alte entitati, precum Uniunea Europeana, si-au retinut deocamdata comentariile legate de noul text, unele state europene vazand in acesta doar o baza pentru urmatoarele negocieri.
Ministtrul mexican de Externe, Patricia Espinosa, a lansat un apel catre delegatiile celor 193 de state reprezentate la Cancun sa ajunga la un compromis, subliniind ca au existat anumite progrese in prima saptamana de negocieri. ”Va solicit sa actionati avand in minte faptul ca este vorba de o situatie care impune urgenta”, a declarat aceasta.