COP 16: Paradisul turistic al Caraibelor va fi grav afectat de schimbarile climatice

Schimbarile climatice, care determina cresterea nivelului marii in regiunea Caraibe, vor provoca daune de miliarde de dolari pana la mijlocul secolului si vor distruge peste 300 de statiuni turistice foarte apreciate, arata un raport publicat ieri, in cadrul COP 16, relateaza ”The Independent”.

Potrivit raportului, vor disparea sau vor fi serios afectate de fenomene meteo incontrolabile unele aeroporturi, centrale electrice, drumuri, terenuri arabile din zone inundabile si destinatii turistice de prima calitate aflate pe insule din Bermuda, Barbados, St. Kitts, Nevis si Grenadines. Toate acestea vor avea implicatii nefaste asupra economiei nationale si asupra bunastarii a sute, mii sau milioane de oameni.

Pierderi financiare colosale

Mai exact, ar fi vorba de distrugerea unor destinatii turistice in valoare de peste 149 de milarde de dolari, a 21 de aeroporturi si de inundarea a 35 din cele 44 de porturi ale regiunii. Aceste calcule sunt facute pentru o eventuala crestere a nivelului marii cu un metru, despre care expertii climatologi spun ca este foarte posibila pana la sfarsitul acestui secol.

Raportul calculeaza si pierderile in cazul unei cresteri cu doi metri a nivelului marii. In cazul unei asemenea cresteri de nivel, apele umflate ar „matura” destinatii turistice in valoare de 233 de milioane de dolari, noua centrale electrice, 31 de aeroporturi, si 710 kilometri de drumuri.

La o analiza mai atenta a eroziunii produse de aceste ape ridicate cu un metru, s-a constatat ca se pierd in jur de 50-100 de metri din coasta. Astfel, in timp, cresterea nivelului marii si implicit a eroziunii coastelor ar duce la disparitia unor destinatii turistice in valoare de 307 de miliarde de dolari.

Raportul ilustreaza si cum timp de decenii, Vestul Indiei a fost mereu devastat de ape. Cresterea nivelului marii este asociat cu incalzirea globala pentru ca apele calde cresc in volum, iar apa care provine din topirea ghetarilor se adauga la acest volum.

Costurile necesare pentru a repara daunele produse de cresterea nivelului marii doar in cele 15 natiuni principale vorbitoare de engleza din zona Caricom (Comunitatea Caraibilor) s-ar ridica la 178 de milarde de dolari.

Mai multi bani pentru statele vulnerabile

Raportul a fost elaborat de Caribsave si comandat de Programul ONU pentru Dezvoltare (UNDP), Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Marii Britanii si Organizatia Estica a Statelor Caraibiene. Caribsave este un parteneriat intre Comunitatea Caraibilor pentru Schimbari Climatice si Universitatea Oxford.

Acest studiu este considerat a fi una dintre cele mai detaliate analize facute vreodata in zona Caraibe, pentru ca la el nu au lucrat doar oameni de stiinta, ci si experti in asigurari, care au calculat costurile uriase necesare in cazul in care nivelul marii va creste cu un metru sau cu doi pana la sfarsitul secolului acesta.

Rezultatele cercetarii au fost expuse si reprezentantilor statelor insulare din Asociatia Statelor Insulare Mici (AOSIS) intr-o conferinta desfasurata la Universitatea Oxford. Aceste 43 de state insulare sunt la randul lor amenintate de efectele schimbarilor climatice.

In urma analizei facute de Caribsave, AOSIS a cerut ca la summit-ul climatic de la Cancun sa se puna la punct o schema noua de finantare consistenta, de ajutorare a statelor mici, care sufera de pe urma fenomenelor climatice extreme.

„Noi suntem tarile cele mai vulnerabile din lume, desi poluam cel mai putin”, a declarat ieri in cadrul discutiiilor de la Cancun Ambasadorul Republicii Capul Verde, Antonio Lima.
 

Nicoleta Banila

spot_img

Ultimele știri