Ce diferentiaza un negociator climatic de un turist venit sa se bucure de generosul soare mexican? La prima vedere, nu mare lucru. In orice caz, nu la Cancun, relateaza un corespondent al ziarului francez ”Le Monde”.
Asemeni turistilor, negociatorii celor 193 de state prezente la summit-ul COP 16 sunt invitati sa se imbrace cat se poate de lejer, in camasi largi mexicane, fara costum si cravata, sau sa poarte bratari fluorescente care le permit sa bea cocktailuri dupa pofta inimii la hotel. Daca permisivul cod vestimentar propus de tara gazda a fost destul de usor acceptat, modul de organizare al conferintei provoaca zi dupa zi tot mai mult amuzament, consternare si chiar nemultumiri. In loc sa concentreze activitatile in centrul orasului sau in zona de hoteluri care separa laguna de ocean, tara gazda a decis sa organizeze diferitele intalniri in zone ale statiunii foarte indepartate una de cealalta.
Paziti de peste 5.000 de politisti si soldati inarmati cu mitraliere, cei aproximativ 16.000 de participantil la conferinta trebuie sa ia zilnic unul dintre cele noua autobuze pe diverse linii puse la dispozitie de organizatori pentru a lega hotelurile de centrul de conferinte Cancunmesse, locul in care se desfasoara evenimentele organizate de state, ONG-uri si companii. De aici, delegatii trebuie sa ia 20, un alt autobuz, singurul mod de acces in luxosul si imensul complex turistic Moon Palace Resort, centrul unde se desfasoara negocierile.
In total, pentru a ajunge la destinatie, unui negociator ii trebuie cel putin o ora si jumatate. Si uneori tot atat ca sa-si gaseasca interlocutorii in aceasta imensitate. De ce sa complici si mai mult niste negocieri deja tensionate, se intreaba cei de la ”Le Monde”, aratand ca nici macar plajele mirifice incadrate de palmieri si piscinele turcoaz nu sunt suficiente pentru a destinde atmosfera. ”Reusita acestei conferinte este capitala. Chiar nu era momentul sa impiedici negociatorii sa lucreze”, comenta ironic saptamana trecuta o membra a delegatiei UE.
Reduceri de emisii cu plimbari interminabile cu masina
Spiritele mai sceptice vad in acest tip de organizare o incercare de a impiedica ONG-urile sa perturbe negocierile, deoarece din cauza drumului lung si anevoios, putini delegati mai au timp si energie sa viziteze Satul Schimbarilor Climatice, unde societatea civila isi face auzita vocea pe tema schimbarilor climatice.
Baletul necontenit al autobuzelor si masinilor care-i transporta pe delegati pune sub semnul ridicolului negocierile destinate reducerii emisiilor de carbon. Un simbol cu-atat mai grosier cu cat statiunea balneara este prea putin conforma cu imaginea unei destinatii care ar trebui sa se bazeze pe sobrietate si respect pentru mediu, comenteaza ”Le Monde”. ”Complexul turistic de la Cancun a fost construit in mare parte pe o zona de mangrove”, subliniaza Sebastian Blavier, ecologist din cadrul Retelei de actiune pentru clima.
Mexicul, care a cheltuit 51 de milioane de euro pentru a organiza aceasta conferinta si cu scopul de a obtine un beneficiu de imagine, prefera sa adopte initiative menite sa reduca amprenta de carbon a conferintei, reducand consumul de apa in hoteluri si plantand circa 10.000 de copaci in jurul Cancunului.