Uniunea Europeana este pregatita pentru un plan ambitios de masuri de reducere a emisiilor, insa este nevoie de vointa politica si a celorlalte mari economii ale lumii, a subliniat Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, in cadrul Conferintei de la Cancun.
Hedegaard a precizat ca ”din pacate”, unele dintre celelalte economii majore nu sunt pregatite pentru un acord ferm. ”Totusi, conferinta de la Cancun poate face un pas semnificativ inainte la nivel mondial prin stabilirea, de comun acord, a unui set echilibrat de decizii care sa cuprinda multe aspecte esentiale. Este crucial ca la Cancun sa se realizeze acest progres”, a mai spus comisarul european. Potrivit acestuia, in caz contrar, procesul de negociere al ONU privind schimbarile climatice risca sa-si piarda avantul si relevanta, iar deocamdata nimeni nu a reusit sa propuna un forum alternativ care sa poata oferi rezultate mai bune.
Potrivit lui Joke Schauvliege, ministrul flamand al mediului, naturii si culturii, care va reprezenta presedintia belgiana a UE la Cancun, UE spera ca la Cancun sa se ajunga la un acord asupra unui pachet de decizii care trebuie sa porneasca de la Protocolul de la Kyoto si sa cuprinda orientarile politice oferite de Acordul de la Copenhaga.
Pachetul de decizii de la Cancun
Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a Comisiei Europene, UE considera ca la Cancun ar trebui sa fie elaborat un pachet echilibrat de decizii care sa reflecte progresele obtinute in cadrul negocierilor de pana acum si sa stabileasca principalele elemente ale structurii viitorului sistem mondial privind clima. De asemenea, deciziile luate la Cancun ar trebui sa permita lansarea unor actiuni concrete si imediate de combatere a schimbarilor climatice, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.
Inca nu s‑a ajuns la un acord privind sfera de aplicare a pachetului de decizii. UE doreste ca pachetul echilibrat de decizii de la Cancun sa abordeze, printre altele, urmatoarele aspecte specifice:
– „Ancorarea” in procesul de negociere al ONU a angajamentelor referitoare la emisii asumate in cadrul acordului de la Copenhaga
– Normele privind transparenta (MRV)
– Reformarea si extinderea mecanismelor pietei carbonului
– Un mecanism pentru reducerea despaduririlor in zonele tropicale
– Normele contabile din domeniul gestionarii padurilor pentru tarile dezvoltate
– Adaptarea la schimbarile climatice
– Guvernanta viitorului Fond „verde” de la Copenhaga pentru clima
– Cooperarea tehnologica
– Consolidarea capacitatilor in tarile in curs de dezvoltare
– Emisiile generate de transporturile aeriene si maritime internationale
UE va face presiuni pentru un acord
Conferinta ONU privind schimbarile climatice care a inceput ieri la Cancun, in Mexic, trebuie sa faca un pas semnificativ spre instituirea unui cadru cuprinzator si obligatoriu din punct de vedere juridic pentru actiunile de combatere a schimbarilor climatice la nivel mondial.
”La Cancun, Uniunea Europeana va face presiuni pentru a se ajunge la un acord asupra unui set echilibrat de decizii care ar pregati terenul pentru crearea cat mai curand a unui cadru obligatoriu din punct de vedere juridic la nivel mondial si ar duce la actiuni imediate si concrete de combatere a schimbarilor climatice. UE, principalul donator de ajutoare al lumii, va prezenta la Cancun un raport complet si transparent privind finantarea initiala rapida pe care a furnizat‑o UE pentru a sprijini tarile in curs de dezvoltare”, se anunta pe site-ul Comisiei Europene (CE).
Pana la 10 decembrie, in cadrul conferintei vor continua negocierile ONU care vizeaza elaborarea unui sistem mondial de combatere a schimbarilor climatice pentru perioada de dupa 2012, cand expira principalele dispozitii ale Protocolului de la Kyoto. Acesta din urma este rezultatul conferintei ONU de anul trecut referitoare la schimbarile climatice si a fost aprobat de 140 de tari, inclusiv UE si statele sale membre. Acordul de la Copenhaga recunoaste nevoia limitarii incalzirii globale la maximum 2 °C peste temperatura din perioada preindustriala.