Controale și dosar penal: autoritățile verifică poluarea râului Vâlsan

Trei instituții ale statului au descins săptămâna aceasta pe raza comunei Brăduleț, după ce au primit sesizări cu privire la poluări ale râului Vâlsan, „casa” aspretelui – o specie de pește critic periclitată.

Jandarmeria, care a ajuns prima acolo în urma unei sesizări, a chemat Garda de Mediu Argeș și Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea.

Autoritățile au verificat o sesizare legat de depozite ilegale de gunoi pe marginea râului Vâlsan, iar ABA Argeș – Vedea o sesizare cu privire la deversări de ape în râu, posibil ilegală, de la stația de epurare. 

Dosar penal pentru încălcarea Legii Apelor

În urma controalelor, Jandarmeria a întocmit un dosar penal. „S-a constatat o infracțiune flagrantă, cu deversare în râul Vâlsan, de substanțe reziduale și lichide ciudate. Jandarmeria a întocmit documentele de sesizare, care au fost înaintate Poliției”, ne-a spus plutonier adjutant Ciobănescu Luiza, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Argeș.

Sursa citată a adăugat că deversarea a fost descoperită pe raza satului Brădet, pe râul Vâlsan și provenea de la stația de epurare din comună. Dosarul întocmit de Jandarmi se referă la încălcarea Legii Apelor. 

Mai exact, este vorba de încălcarea „Art 92 din Legea LEGE nr. 107 din 25 septembrie 1996, legea apelor
(1) Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafață sau subterane, în apele maritime interioare sau în apele marii teritoriale de ape uzate, deșeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conțin substanțe în stare solidă, lichidă sau gazoasă, bacterii sau microbi, în cantități sau concentrații care pot schimba caracteristicile apei, făcând-o astfel dăunătoare pentru sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, pentru viața animalelor și mediul înconjurător, pentru producția agricolă sau industrială ori pentru fondul piscicol, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani”

Au luat probe din ape
Șeful ABA Argeș – Vedea, Bogdan David, ne-a confirmat că instituția a mers încontrol și a luat probe de apă din râu, însă la ora redactării acestei știri, Bogdan nu a putut să ne comunice rezultatele analizelor. 

De altfel, Green Report a trimis către ABA Argeș – Vedea mai multe cereri pentru clarificări legat de situația de pe râul Vâlsan, rezultate ale analizelor făcute în ultimii ani, măsurători de debit, dar și ce măsuri s-au luat.

Prima solicitare a fost trimisă în urmă cu aproape două săptămâni, pe 8 iulie, fără un răspuns. Iar când am sunat pentru a verifica statutul cererii noastre, reprezentantul Biroului de presă al instituției ne-a informat că este în lucru și că vom primi „o lucrare de licență”. 

Chemată de Jandarmerie în control, Garda de Mediu Argeș a verificat, în această săptămână, „aspectele sesizate cu privire la depozitările necontrolate de deșeuri la Brăduleț dispunând măsuri de remediere în sarcina primăriei”. Este vorba de depozite ilegale de gunoi, pe malul râului. 

Imagine: Deversare de ape în râul Vâlsan. Iulie 2024. Foto:
Imagine: Deversare de ape în râul Vâlsan. Iulie 2024. Foto: Fundația Alex Găvan

„Ne-a dat termen să ridicăm gunoaiele în două săptămâni. Nu știm cine le-a pus, le-am găsit acolo”. Eu mă conformez”, ne-a spus primarul comunei Brăduleț, Florin Iordache.

De altfel, edilul acuză autoritățile statului de abuz și dublă măsură. 

„Nu suntem toți cei de aici infractori. A venit Jandarmeria cu trei mașini și cu comandatul în frunte”, a spus Florin Iordache. „Noi suntem pro-proiect (n.red. Aspretele Trăiește), vedem beneficiile, îi vedem avantajele, dar el trebuie implementat cu înțelegere, nu cu forța”, a completat primarul. 

El îl acuză și pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, că, în timpul vizitei pe râul Vâlsan, în fața camerelor de vederi a susținut că cei din comunitate trebuie ajutați pentru a reduce poluarea în zonă, însă când l-a căutat pentru sprijin, acesta nu a mai fost de găsit. „A fost ministrul Mediului aici, ne-am pozat cu aspretele, am stabilit întâlnire cu ministrul și nu mi-a mai răspuns la telefon”, ne-a mai spus Iordache. 

Primarul susține că a vrut să se consulte cu cei de la minister legat de liniile de finanțare pe care le-ar putea accesa pentru a rezolva problema canalizării. 

„Am putut să abordez două programe de finanțare din cele patru disponibile. La Anghel Saligny am depus proiect pentru canalizare și pentru apă. Mi-au aprobat doar proiectul pentru extinderea rețelei de apă. O să avem apă, dar cum o deversăm?”, se întreabă primarul.

A doua linie de finanțare pentru care comuna se califica s-a închis într-un minut și jumătate de la deschidere, spune Iordache. „Este vorba de o neputință a statului român, care nu pleacă de la Primăria Brăduleț. Potrivit Institutului de Statistică 40% din populația României nu este legată la canal. Nu este cumva sistemică această problemă?”, mai spune edilul.

Deversările toxice în râul Vâlsan continuă de mult timp, în ciuda faptului că sunt sesizate des. Clipul de mai jos surprinde un localnic deversând direct în râu în aprilie a.c. Clipul a fost adus în atenția pimarului.

Iordache: „Suntem hărțuiți”
Iordache acuză autoritățile că tratează comunitatea din zonă ca pe una de infractori și susține că „suntem pur și simplu hărțuiți”. 

„Dar când eu am pus în grupul de WhatsApp, în care sunt cei de la Aspretele Trăiește și instituțiile statului care m-au controlat, un video cu un cetățean care deversa intenționat cu pompa în rău, nu m-a băgat nimeni în seamă. Au venit după o săptămână în control și au spus că nu pot să facă nimic pentru că nu mai pot să recolteze probe”, spune edilul. „De altă dată mi-a dat cineva foc la mașină, în fața casei. Am făcut plângere, nu l-au găsit, dar acum au venit cu trei mașini de Jandarmi”, spune Iordache. 

„Sunt de acord cu proiectul Aspretele Trăiește, e ceva minunat, dar să stăm toți la masă să discutăm și să găsim soluții”, spune primarul din Brăduleț. 

„Nu suntem niște nemernici, dovadă că peștele s-a înmulțit”, a adăugat sursa citată. 

Amendați și în trecut
Tensiunile dintre autoritățile locale, pe de o parte, și instituțiile statului și cei din proiectul Aspretele Trăiește, legat de poluarea din zonă de cealaltă parte, țin de ceva vreme. 

Primăria Brăduleț a fost amendată, în urmă cu câteva luni, de ABA Argeș – Vedea cu 100.000+ de lei, pentru poluarea din zonă. Iordache, care nu își amintește exact valoarea amenzii, spune că a contestat-o în instanță și așteaptă o soluție. 

Și Garda de Mediu Argeș a amendat administrația locală cu 60.000 de lei, pentru „deversare de ape uzate neepurate în râul Vâlsan”. Primarul ne-a spus că a plătit-o. „Suntem o comună mică cu nevoi mari, abia ne plătim salariile. Iar amenzile le plătim tot din bugetul local. Toate instituțiile astea care controlează, dacă vrem să facem ceva constructiv, să ne punem la masă să găsim soluții”, subliniază Iordache. Legat de posibila poluare din această săptămână, cu ape neepurate, edilul spune că face lunar analize și când se depășesc valorile prevăzute în autorizația de funcționare, primăria plătește penalități către Apele Române. 

Canalizare din 1957
Comuna Brăduleț are rețea de canalizare, pe o lungime de 300 de metri. Rețeaua fost introdusă în 1957 și sunt doar 24 de branșamente, din care patru sunt la instituții publice. Asta, în condițiile în care, potrivit primăriei, în comună sunt 1500 de gospodării și doar 101 de persoane au declarat că au fose septice.

Într-un document trimis Green Report, Primăria Brăduleț susține că a avut constant controale de la Garda de Mediu, ABA Argeș – Vedea, dar și alte instituții ale statului. „Controalele au constatat depășiri ale NTPA 001”, ne-a comunicat primăria, care în același răspuns ne spune că: „Apele uzate sunt deversate în râul Vâlsan respectând normele NTPA 001”. 

NTPA 001 este un standard tehnic în România, care stabilește cerințele privind deversarea apelor uzate în rețelele de canalizare și în apele de suprafață. Acest standard este utilizat pentru a asigura că apele uzate tratate sau netratate nu dăunează mediului înconjurător și sănătății publice.

Poziția Ministerului Mediului
Mihai Drăgan, manager de comunicare în cadrul Ministerului Mediului, spune că autoritățile locale au la dispoziție mai multe linii de finanțare pentru apă și canalizare, unele fiind încă deschise.

Legat de acuzațiile primarului Iordache că ministrul nu îi răspunde la telefon, Drăgan spune că edilul nu trebuie să îl contacteze direct pe ministru. „Apelul este deschis, bani sunt, suntem dispuși să îi ajutăm. Să găsim scuze pentru toate neajunsurile mi se pare ridicol. Primarul nu trebuie să vorbească direct cu ministrul. Noi am ajutat toate UAT-urile care au solicitat sprijin pentru proiecte. Domnul primar putea să contacteze Cabinetul ministrului, să trimită un email. Cine vrea să dea de noi, dă”, a declarat Drăgan pentru Green Report.

Membri ai comunității de pe râul Vâslan și-au exprimat îngrijorarea față de faptul că animalele lor se adapă din apa poluată precum în imaginile date de Green Report.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri