Autoritățile fac controale cu radare pistol în Delta Dunării

După ce mai multe fotografii cu o barcă cu motor care intră în viteză într-o colonie de pelicani au devenit virale, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a început să desfășoare controale cu trei radare pistol.

Acţiunile pentru depistarea persoanelor care circulă în Deltă cu viteze excesive se vor desfăşura zilnic, însă, pentru a impune restricţii ambarcaţiunilor, trebuie modificată legislaţia, a explicat Directoarea executivă a ARBDD, Viorica Bâscă, pentru Agerpres.

„Deocamdată nu avem un studiu privind capacitatea de suport a Deltei. Dacă am avea o estimare a numărului de turişti, a transportului, a ambarcaţiunilor, poate vom rămâne cu navele de mari dimensiuni. Ne-or transporta ele mai lent, dar asta se va întâmpla în condiţii mult mai propice stării de conservare a biodiversităţii”, a declarat acesta.

Bâscă a mai precizat că în ultima perioadă a constatat o creştere a numărului cererilor de autorizare a ambarcaţiunilor cu o capacitate de până la 12 persoane care transportă mărfuri şi călători în Deltă.

„Din păcate, legislaţia nu prevede niciun fel de restricţionare, iar documentele şi condiţiile necesare pentru permis sau autorizaţie sunt foarte puţine şi sumare”, a mai spus aceasta.

În urmă cu o săptămână, un fotograf a postat pe Facebook mai multe poze cu o barcă a unei agenții de turism care intră în viteză într-o colonie de pelicani, alături de care pluteau și rațe.

Foto: Marian Strinoiu

În codul de conduită al vizitatorului Deltei Dunării, publicat de Administrația Rezervației Biosferei Deltei Dunării, este precizat că sunt bineveniți turiștii care „descoperă frumusețea zonei deplasându-se cu ambarcațiuni care nu poluează (cu propulsie cu vele sau electrică, bărci la rame), fără a intra în coloniile de păsări și a deranja cuiburile și puii acestora”.

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării atrage atenția că astfel de incidente sunt cauzate, de multe ori, de agenții care practică un tip de turism nesustenabil.

„Dragi turiști, informați-vă! Nu vă lăsați păcăliți de unele agenții care vă fac navetiști și nu turiști! După un drum de 600 de km, dus întors, din București sau Ploiești, ce vă mai rămâne dintr-o zi, ca să vedeți Delta Dunării? Știți ce rămâne în urma bărcilor cu viteză? Un dezastru ecologic”, au scris aceștia pe Facebook.

Un alt caz care a arătat nevoia de educație a turiștilor români a fost la începutul lunii iunie, când fotografii au alungat cele 100 de păsări flamingo care veniseră să cuibărească în Delta Dunării.

spot_img

Ultimele știri