Controale mai stricte privind substanțele chimice conținute de jucăriile vândute în UE

Parlamentul a solicitat reguli mai dure pentru a se asigura că toate jucăriile vândute în UE, inclusiv cele care provin din afara blocului sau cele vândute online, sunt sigure. Raportul adoptat pe 16 februarie, cere controale mai stricte privind substanțele chimice conținute de jucării și subliniază noile amenințări pe care le presupun jucăriile conectate la internet.

La mai bine de 10 ani de la adoptarea Directiva privind siguranța jucăriilor, un raport de evaluare din 2020 al Comisiei Europene relevă că directiva prezintă încă lacune, în principal legate de atingerea obiectivelor de sănătate și siguranță. Raportul comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor conchide că o revizuire a directivei este necesară pentru ameliorarea acestor aspecte.

Pentru a garanta că numai jucăriile sigure și conforme circulă pe piața UE, raportul cere îmbunătățirea activităților de supraveghere de către statele membre. Este vorba, printre altele, de testarea jucăriilor aflate pe piață și de verificarea documentației oferite de fabricanți pentru a retrage jucăriile periculoase. Măsuri ar trebui luate și împotriva celor responsabili de punerea pe piață a acestor jucării.

Platformele de vânzări online ar trebui la rândul lor să vegheze ca jucăriile pe care le distribuie să fie conforme exigențelor de siguranță ale UE.

Conform legislației actuale, valorile limită specifice pentru produse chimice nu se aplică decât jucăriilor pentru copii sub 3 ani și jucăriilor care se introduc în gură. Potrivit raportorului, valorile limită pentru substanțele parțial periculoase stabilite prin directivă sunt prea ridicate. În plus, directiva permite anumite derogări de la interzicerea produselor chimice cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere.

Raportul solicită eliminarea acestor lacune prin stabilirea unor cerințe de conformitate mai stricte și prin consolidarea tuturor limitelor chimice aplicabile. Noua legislație ar trebui, totodată, să fie mai flexibilă și să se adapteze rapid și eficace noilor descoperiri științifice și tehnologice. Acestea din urmă pot duce la apariția unor riscuri necunoscute până acum în privința jucăriilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri