Contaminanții radioactivi proveniți de la centrala nucleară Fukushima au ajuns până în apele nordice ale lumii, fiind descoperiți lângă Alaska, în strâmtoarea Bering.
Cercetătorii de la Universitatea din Alaska au analizat apa de mare colectată anul trecut lângă Insula St. Lawrence din Alaska și au descoperit o creștere ușoară a nivelurilor de cesiu 137 radioactiv asociat cu dezastrul de la Fukushima.
Mostre de apă au fost prelevate timp de mai mulți ani de către Eddie Ungott, locuitor al satului Gambell, aflat în nord-vestul insulei St. Lawrence.
Cantitatea de radiație detectată este prea mică pentru a reprezenta un pericol pentru sănătate, veste bună pentru oamenii care trăiesc pe coasta Mării Bering și care se bazează pe hrană din oceane.
Conform Agenției Americane pentru Protecția Mediului, niveluri de cesiu 137 de 3.000 de ori mai mari decât cele detectate în Marea Bering sunt considerate sigure pentru consumul uman.
Radiația de la Fukushima a fost detectată și în apele Pacificului de lângă coasta de vest a SUA, Columbia Britanică și Golful Alaska.
Greenpeace: după 6 ani de la Fukushima, dezastrul nu s-a terminat
În 2014, cercetătorii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) au detectat radionuclizi asociați cu Fukushima în țesuturile musculare ale focilor cu blană de pe insula Sf. Paul din sudul Mării Bering.
Locuitorii insulei St. Lawrence se așteptau ca radionuclizii să ajungă în regiune, din cauza curenților oceanici care aduc apa din sudul oceanelor înspre nord.
Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade care a avut loc în martie 2011, urmat de un tsunami, a cauzat un dezastru nuclear, afectând trei dintre cele 6 reactoare ale centralei Fukushima Daiichi și contaminând aerul, solul și oceanul cu radionuclizi.