Aproximativ unul din patru locuitori (27%) din Uniunea Europeană consuma în 2017 fructe cel puţin de două ori pe zi, în timp ce 37% consumau o dată pe zi şi restul de 36% mâncau fructe mai rar sau deloc în timpul unei săptămâni obişnuite, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În comparație cu consumul de fructe, un procent puțin mai mic, de 23% din populația UE a consumat legume cel puțin de două ori pe zi, şi un procent uşor mai ridicat (40%) o dată pe zi.
Fructe
În rândul statelor membre, mai puţin de 45% din populaţie consumă zilnic fructe în Letonia (35%), Bulgaria şi Lituania (ambele cu 37%), Ungaria (40%) şi România (42%).
În schimb, consumul de fructe zilnic este cel mai răspândit în Italia, cu un aport zilnic de fructe cu 85% din populație, în timp ce Portugalia s-a situat pe locul al doilea cu 81%, mult peste media UE de 64%.
În partea de jos a listei, trei state membre au avut populație în care mai puțin de 40% au consumat zilnic: Letonia 35%, Bulgaria și Lituania, ambele cu 37%.
Legume
În ceea ce privește consumul de legume, Irlanda și Belgia au avut cea mai mare parte a populației care a mâncat legume cel puțin o dată pe zi, ambele la 84%.
În 18 dintre cele 28 de state membre ale UE, între 50% și 80% din populație au raportat că consumă zilnic legume.
În 2017 au existat cinci state membre în care proporția era sub 50%: Ungaria 30%, România 41%, Letonia 44%, Lituania și Bulgaria, la 45%.
De altfel, România stă mai prost decât la consumul de fructe. Suntem pe penuultimul loc, după Ungaria, mult sub media europeană, de 64%.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă adulților să consume cel puțin 400 de grame (adică cinci porții) de fructe și legume pe zi, excluzând cartofii, cartofii dulci, manioc și alte rădăcinoase cu amidon.
OMS avertizează că consumul redus de fructe și legume este legat de sănătatea precară și riscul crescut de boli non-comunicabile (NT). Agenția ONU a estimat că 3,9 milioane de decese la nivel mondial au fost atribuite consumului inadecvat de fructe și legume în 2017.
Rezultatele sondajelor pentru Estonia, Republica Cehă și Marea Britanie au o fiabilitate redusă, potrivit Eurostat, și au fost excluse din listă.