Consumul de energie tradițională și cel de energie regenerabilă, egalitate în Europa

Consumul de energie tradițională și cel de energie regenerabilă vor ajunge la egalitate în Europa, cu douazeci de ani înaintea SUA. În plus, se estimează că, până în anul 2022 în Europa şi 2021 în Oceania, costurile de generare şi stocare autonomă a energiei vor fi similare cu costul de achiziţie a energiei de la un furnizor, se arată în noul studiu realizat de EY. Rezultatele studiului arată că pieţele americane vor atinge paritatea off-grid într-un orizont de timp mai mare, de exemplu în 2042 în regiunea de sud-est, unde sectorul energetic este complex şi foarte regionalizat.

Consumul de energie

De asemenea, studiul arată că în toate pieţele, până în 2025, vehiculele electrice (VE) vor ajunge la paritate cu vehiculele tradiţionale, cu combustie internă, în ceea ce privește costurile şi performanţele .

Rezultatele indică o diferenţă între parcursul către transformarea energetică în Europa şi Oceania, față de cel al SUA. Apariţia mai multor rețele electice de distribuție (RED) mai economice va efecta utilităţile şi preferinţele consumatorilor americani cu un ritm mai lent decât pe alte pieţe.

Acest fapt se datorează costului scăzut de generare de energie, ca rezultat al creşterii generării de energie regenerabilă la scară de utilitate, al menținerii unui preţ scăzut al gazului natural, nivelurilor mici de impozitare din energie şi al costurilor scăzute de mentenanţă a reţelelor energetice.

Cercetarea evidenţiază doi factori care ar putea accelera atingerea punctelor cheie de transformare: schimbarea preferinţelor consumatorilor în favoarea energiei regenerabile şi adopţia accelerată de tehnologii care permit integrarea ușoară în rețelele de distribuție de energie și reduc costurile de generare de energie solară şi eoliană, precum și cele de stocare de energie în baterii.

Estimările privind creșterea adopției energiilor regenerabile până în 2050 reflectă această tendinţă. În Europa şi Oceania, energiile regenerabile vor reprezenta 50%, respectiv 49% din cererea de energie. În SUA – unde politicile privind energiile regenerabile sunt în plină evoluţie şi diferă de la o regiune la alta – gradul de absorbție variază de la 18% în nord-est, până la 49% pe Coasta de Vest.

Raport IRENA: Energia regenerabilă, în curând mai ieftină decât cea pe bază de combustibili fosili

În schimb, cel de-al treilea moment esenţial de transformare – atunci când costul de furnizare a energiei depăşeşte costul energiei auto-generate şi stocate – este aşteptat să devină realitate în regiunea de nord-est a SUA până în 2039, înainte de Europa şi Oceania (pentru ambele fiind proiectat anul 2040). Acest moment va marca scăderea abruptă a costurilor de producție şi de stocare a energiei regenerabile, evoluţia comportamentului consumatorilor din diverse pieţe şi emergenţa „prosumatorilor” – consumatori care îşi generează şi furnizează singuri energia.

Multe ţări europene au început deja să-şi schimbe modelele de afaceri din energie ca răspuns la presiunile legislative şi de reglementare, la creșterea absorbției de resurse regenerabile şi la ţintele ambiţioase de reducere a amprentei de carbon. Rezultatele studiului indică faptul că venituri anuale de 67 de miliarde de dolari ale companiilor tradiţionale de utilități vor risca să scadă până în 2050, datorită distribuției de energie solară generată în regiune.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri