Consumul de energie a scăzut, ceea ce ar putea impulsiona sectorul regenerabilelor

Pe măsură ce companiile s-au închis şi oamenii din întreaga lume au început să lucreze de acasă, cererea de energie electrică s-a redus. Acest lucru ar putea fi o oportunitate pentru sectorul regenerabil, scrie Euronews.

China, unde a apărut prima dată focarul, este cel mai mare consumator de energie electrică din lume. Producția din fabrici a fost substanțial diminuată, mulți angajaţi fiind incapabili să se întoarcă la locurile de muncă în industria prelucrătoare. Datorită reducerii consumului de electricitate în sectorul industrial, scăderea consumului de energie pentru 2020 ar putea fi echivalentă cu energia utilizată de Chile, potrivit IHS Markit.

În Europa, consumul maxim de energie a scăzut și el. Italia, Spania și Marea Britanie au înregistrat o scădere medie a consumului de energie cu 10%. În aceste ţări, barurile, restaurantele, birourile și fabricile rămân închise pe măsură ce măsurile de distanțare socială continuă.

În special, sursele de electricitate bazate pe combustibili fosili au fost afectate de cererea redusă. Cărbunele, de obicei una dintre cele mai ieftine opțiuni, a devenit acum cel mai scump combustibil din lume în fața alternativelor ecologice ieftine și a gazelor naturale, potrivit Bloomberg Green.

Sursele de energie regenerabile, un impuls neașteptat

Aproximativ 40% din energia electrică generată în Marea Britanie duminică, 5 martie, a provenit de la parcurile eoliene, aproape o cincime fiind furnizată de energia solară. Acest lucru s-a datorat zilei neobișnuit de însorite, spune trackerul de intensitate a carbonului de la National Grid ESO.

Aceste condiții au însemnat că sursele regenerabile au generat mai mult decât suficientă energie pentru a acoperi nevoile reduse ale țării. Furnizorul ecologic, Octopus Energy, a plătit chiar și unii clienți să folosească energie în timpul zilei, folosind o schemă care anterior a fost disponibilă doar noaptea, când cererea este foarte scăzută.

O situaţie rară pe piaţa de energie s-a întâmplat duminică inclusiv în România, potrivit Economica.net. Tranzacţiile pentru energia livrată în multe dintre intervalele orare ale zilei duminică s-au făcut la un ban/MWh. Principala cauză este epidemia de coronavirus care a dus la scăderea consumului de energie.

„În majoritatea economiilor care au luat măsuri de îngrădire puternice ca răspuns la coronavirus – și pentru care avem date disponibile – cererea de energie electrică a scăzut cu aproximativ 15%, în mare parte ca urmare a opririi fabricilor și a întreprinderilor”, a spus dr. Faith Birol, executiv Directorul Asociației Internaționale pentru Energie într-o postare pe blog.

El a explicat că această creștere a consumului de energie regenerabilă ar putea chiar ajuta unele țări să-și dea seama cum să facă față scăderii puterii atunci când apune soarele sau când un vânt puternic se domoleşte. Anterior, aceste tipuri de surse de energie fluctuante s-au dovedit a fi provocatoare pentru cei care lucrează în industrie.

Un mod mai inteligent de a le gestiona prin închiderea panourilor solare la amiază, atunci când există mai multă energie electrică decât de obicei și încetinirea energiei eoliene, deoarece cererea scade noaptea sunt doar câteva opțiuni pe care Dr Birol le sugerează.

Aceste noi descoperiri au pus, de asemenea, lumina reflectoarelor pe surse de energie mai fiabile și adesea neglijate, cum ar fi energia hidro, care sunt esențiale pentru a ne asigura că avem o furnizare constantă de energie. În situații excepționale precum actuala pandemie, în care fluctuația aprovizionării cu energie ar putea pune viața și ocuparea forței de muncă la un risc și mai mare, acest lucru este deosebit de important.

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri