Consumul de carne ataca ecosisteme

Consumul produselor animaliere va creste cu peste 50% pana in 2020, va aduce mari riscuri sanitare si va pune in pericol unele ecosisteme, spun experti din cadrul Organizatiei mondiale pentru sanatatea animala (OMSA).

Cresterea consumului de carne la scara planetara se datoreaza economiilor emergente, in special Chinei si Indiei, si se traduce prin transporturile tot mai mari de produse animaliere. Riscul sanitar consta in faptul ca produsele vor circula mai repede decat perioada de incubatie a bolilor.

Febra catarala ovina sau boala limbii albastre a ajuns sa se manifeste in zone unde pana acum prezenta ei era de neimaginat.

Indeobste cunoscuta ca o maladie tropicala, boala limbii albastre se manifesta acum si in nordul Europei.

La sfarsitul anilor 1990, despaduririle din Malaezia au scos la lumina lilieci frugivori care au contaminat porcii ducand la eradicarea septelului din aceasta tara. Mai mult, numarul victimelor umane s-a ridicat la 300.

Febrele hemoragice precum Ebola sunt, la randul lor, legate de contactul dintre maimute si oameni in urma deforestarilor din Africa.

La capitolul obiceiurilor alimentare, virusul imunodeficientei (HIV) a ajuns la om trecand, probabil, bariera speciilor din cauza consumului de carne de maimuta, conform unei ipoteze nedovedite stiintific.

Cresterea numarului de pasari pentru consum poarta si riscurile, destul de mici totusi, ale mutatiei virusului la om.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri