Deși nu te-ai fi gândit niciodată, consumul de cafea poate să ajungă să contribuie la accentuarea schimbărilor climatice. De aceea este important să încurajăm consumul de cafea sustenabilă.
Cafeaua crește numai la tropice, acolo unde se găsesc și pădurile tropicale care au mai rămas din toată lumea. Atunci când fermierii vor să-și extindă plantațiile de cafea, datorită cererii, cel mai ușor lucru pe care îl pot face este să taie din pădurile rămase. Mai mult, cafeaua este cultivată deseori pe pante abrupte, și dacă nu i se acordă atenția necesară, acel teren este expus la eroziune. În plus, prelucrarea cafelei presupune consumarea unei cantități mari de apă, iar apele folosite pot contamina râurile. Ținând cont de toate acestea, observăm că practicile de creștere și procesare a cafelei sunt nesustenabile.
Cererea mare de cafea, în special din țări precum India și China care o folosesc ca substitut pentru ceaiul tradițional, va duce la extinderea zonelor de cultivarea a cafelei. Asta va însemna mai multe defrișări, deci o contribuție majoră la schimbările climatice. Acestea vor afecta producția de cafea din cauza modificărilor temperaturilor și a cantităților de precipitații. Crescătorii de cafea din Mexic simt deja efectele schimbărilor climatice și au început să treacă la alte culturi care sunt mai puțin sensibile la vremea schimbătoare. Toate acestea duc, pe termen lung, la mărirea prețului la cafea.
Potrivit Humanature, aproape 120 de milioane de oameni își duc traiul numai din muncile legate de cafea, majoritatea fiind mici agricultori. Ca în orice alt sector, cumpărătorii de cafea vor să o achiziționeze la un preț mic și să o vândă cu un preț mare. Acest aspect se traduce uneori prin utilizarea pesticidelor de proastă calitate și exploatarea muncitorilor (aceștia fiind uneori copii).
Unul dintre cele mai mari eforturi care se fac în prezent pentru a rezolva aceste probleme se numește Sustainable Coffee Challenge (Provocarea Cafelei Sustenabile). Presupune unirea tuturor actorilor din sectorul cafelei (producători, fabrici de prăjire și comercianți) cu scopul de a face din cafea primul agricol complet durabil din lume. Acest program a început în 2015 și are până acum 48 de parteneri, printre care guvernele din Rwanda și Mexic.
Ce înseamnă plantațiile de cafea sustenabile
Prin definiție, cafeaua sustenabilă este crescută într-un mod prietenos cu mediul și cu oamenii. În astfel de plantații, fermierii folosesc pe post de combustibil coaja cafelei în loc să taie copacii de eucalipt, plantează copaci noi, folosesc uscătoare de cafea care să nu polueze, implementează practici pentru a micșora consumul de apă și a curăța apa folosită. Apa din tancurile de fermentare este filtrată natural în pământ și, apoi, folosită pentu irigarea cafelei.
Aceste ferme folosesc pentru fertilizarea pământului răspândirea de materii organice (pulpă de cafea) sub copacii de cafea și între aceștia. Acest tip de fertilizare a fost creat pentru a crește eficiența în timp și pentru a produce un conținut al pământului uniform și natural din punct de vedere mineral.
Măsuri pe care le pot lua consumatorii când cumpără cafea
Cea mai la îndemână măsură pentru toată lumea, pentru a face cafeaua sustenabilă, este să aleagă o cafea durabilă în defavoarea uneia nesustenabilă. Deși prețul va fi puțin mai mare, există exemple că se poate. De peste 15 ani, Starbucks colaborează cu Conservation International pentru a se aproviziona într-un mod etic. Astăzi, 99 la sută din cafeaua lor provine din surse sustenabile, verificate. Mai mult, Starbucks plantează câte un copac de cafea pentru fiecare sac de cafea achiziționat.
În plus, diferența o va face și atenția pe care o acordă consumatorii etichetelor cafelei și locurile de achiziție. Interesează-te dacă magazinul de unde cumperi cafeaua ta preferată o aduce dintr-o sursă sustenabil.
Dacă vrei să iei cafeaua la pachet, vino de acasă cu un termos pentru a evita utilizarea paharelor de unică folosință. Doar în Marea Britanie sunt folosite zilnic peste 7 milioane de astfel de pahare, iar majoritatea nu pot fi reciclate. Desigur, alege cafeaua făcută la ibric, din moment ce capsulele de cafea sunt foarte greu de reciclat.