Cerinta de apa, in Romania, a scazut cu 12,92 mld. mc de apa fata de anul 1990, de la 20,4 mld. mc de apa (1990) la 7,48 mld, mc de apa (2013), potrivit datelor Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).
In perioada 1990-2013, cerinta de apa a scazut dramatic in agricultura, respectiv cu 7,69 mld mc de apa, de la 9,1 mld mc de apa din anul 1990 la 1,41 mld de mc de apa cat este solicitata in anul 2013. (…) Resursele de apa ale Romaniei sunt relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu. Acestea insumeaza teoretic cca. 134,6 mld mc (fiind constituite din apele de suprafata- rauri, lacuri, fluviul Dunarea, Marea Neagra si ape subterane), din care resursa utilizabila, potrivit gradului de amenajare a bazinelor hidrografice este cca. 38 mld. mc”, potrivit datelor ANAR.
Din cauza regimului variabil al resurselor de apa din Romania, o parte din aceste resurse se scurg in perioadele de viitura, pe cand, in perioadele secetoase, debitele scurse scad la valori foarte mici.
In prezent, regimul hidrologic inregistreaza valori normale ale debitelor afluente si, spun oficialii ANAR, nu se pune problema aplicarii, in bazinele hidrografice, a Planului de restrictii si folosirea apei in perioade deficitare.
Pe baza debitelor afluente realizate in cursul acestei luni in principalele lacuri de acumulare, a prognozelor hidrologice pentru lunile imediat urmatoare si a cerintelor de apa ale folosintelor, resursele de apa pentru alimentarea folosintelor prin sisteme centralizate vor fi asigurate fara restrictii, mai reiese din datele ANAR.