Procesul de consultare publică privind implementarea economiei circulare în Europa a fost finalizat. Comisia Europeană va folosi opiniile exprimate la elaborarea noului plan de acțiune, care urmează să fie prezentat până la sfârșitul anului 2015. Procesul de consultare publică s-a desfășurat în perioada 28 mai – 20 august 2015.
Noile propuneri sunt elaborate de o echipă de proiect condusă de prim-vicepreședintele Comisie Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, de vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, de comisarul Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, și de comisarul Elżbieta Bieńkowska, responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri.
„Trecerea spre o economie circulară mai durabilă poate crea soluții care să genereze beneficii pentru toți și poate oferi Europei un nou avantaj competitiv. Dorim să prezentăm un plan de acțiune cuprinzător, cu stimulente pentru ca atât consumatorii, cât și întreprinderile să utilizeze resursele într-un mod mai eficient”, a declarat Jyrki Katainen.
Opțiunile de politică pentru a dezvolta o economie circulară competitivă în Europa vor avea în vedere nu numai politica privind deșeurile, ci vor aborda întregul ciclu de viață al produsului, luând în considerare situația din toate statele membre. Aceasta va include acțiuni privind proiectarea inteligentă a produselor, reutilizarea și repararea produselor, reciclarea, consumul durabil, politica în materie de deșeuri, ratele de reciclare, utilizarea inteligentă a materiilor prime, dezvoltarea unor piețe mai puternice pentru materiile prime secundare, precum și măsuri sectoriale specifice.
Potrivit unei recente comunicări a Comisiei Europene privind “Economia circulară-un program de deșeuri zero pentru Europa”, până în anul 2025 trebuie să se elimine depozitarea tuturor deșeurilor reciclabile, iar până în 2030 statele membre ar trebui să depună eforturi pentru a elimina practic depozitarea deșeurilor, pe care să le utilizeze drept resurse.
Potrivit Eurostat, cantitatea anulă de deșeuri din Uniunea Europeană se ridică la circa 3 miliarde de tone. Din aceasta, doar o proporție limitată (36%) a fost reciclată, restul fiind stocat în depozite de deșeuri sau ars.
Subiectul economiei circulare va fi dezbătut marți, 1 septembrie, în cadrul CIRCULAR, conferința pe tema economiei circulare, organizate de Green Report în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Citește și:
Cum funcționează economia circulară în China
Veniturile aduse de afacerile sustenabile cresc de șase ori mai repede
Parlamentul European face primul pas spre economia circulară