Constructiile in zone protejate, incurajate de o noua lege

Noua varianta legii ariilor naturale protejate pregatita de Guvern va permite constructiile si exploatari forestiere in parcurile nationale si zone protejate, acuza ecologistii de la Asociatia Kogayon. Votarea Ordonantei a fost amanata pana la 1 martie, a indicat pentru ”Green Report” deputatul PNL Lucia Varga, care a tinut sa precizeze ca actul normativ nu va permite constructiile in zonele strict protejate.

Potrivit ONG-ului, modificarile legii ar permite:

– Constructii si investitii in parcurile nationale – prin introducerea Art. 22, alineatul (11), litera i) (modificare introdusa deja);

– Investitii in siturile Natura 2000, pe considerente economice – prin modificarea Art. 28 (modificare introdusa deja);

– Scoaterea din circuitul agricol sau silvic a terenurilor din ariile protejate – prin modificarea Art. 27 (modificare introdusa deja).

– Oprirea procesului de desemnare a ariilor naturale protejate – prin introducerea Art. 11 (1) litera b2) prin care se solicita in documentatia de constituire a unei arii protejate infiintata pe criterii stiintifice a hotararilor consiliului comunal, orasenesc, municipal sau judetean, dupa caz, de avizare a suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata (modificare introdusa deja).

Exploatari forestiere imposibil de controlat

Potrivit unor surse neoficiale contactate de Kogayon, noua lege a ariilor protejate ar urma sa permita exploatarile forestiere in aceste zone, fara posibilitatea de control a acestora de catre administratori, prin excluderea articolului care prevede obligatia adaptarii amenajamentelor silvice la prevederile planurilor de management ale ariilor protejate. Sursele neoficiale sustin ca exista intentia adaugarii unor noi articole care ar permite si vanatoarea in parcurile nationale.

OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate a fost „scoasa de la naftalina” dupa mai bine de trei ani de dospit in Parlament, urmand sa fie aprobata printr-o lege cu modificari. Astazi era termenul de votare a ordonantei, amanata cu o saptamana de pe 15 februarie, insa a mai fost data o amanare, pana pe 1 martie.

Lucia Varga: ”Daca amendamentele sunt bune, le inlcudem, daca nu, nu”

Votarea a fost amanata inca o saptamana deoarece Comisia de Agricultura vrea sa mai introduca unele amendamente, a explicat pentru „Green Report” deputata Lucia Varga, membra a Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor. Aceasta a contrazis informatiile oferite de Kogayon, sustinand ca nu vor fi permise constructiile in zonele strict protejate.

„Zonele protejate se impart in patru categorii: de stricta protectie, zone protejate, zone tampon si zone de dezvoltare. In zonele de dezvoltare, in anumite conditii, ar putea fi permise anumite constructii. Insa nu vom permite construirea necontrolata. Nu cred ca se va modifica nimic fata de varianta initiala a legii. Asteptam amendamentele colegilor din Comisia de Agricultura, iar daca sunt bune, le includem, daca nu, nu”, a declarat Lucia Varga.

Reteaua nationala a ariilor protejate reprezinta circa 18% din teritoriul tarii si cuprinde ariile naturale protejate de inters international, comunitar si national.

Carmen Albisteanu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri