Constructiile ecologice, mai ieftine decat s-ar crede

Text de Alexandra Kartman

Investitorii majori in industria imobiliara si marii constructori supraevalueaza preturile constructiilor verzi cu 300%, se arata intr-un studiu efectuat de Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabila (WBCSD). Sondajul, aplicat pe un esantion de 1.400 de experti din domeniul constructiilor si imobiliar, releva o diferenta considerabila intre costul real implicat de ridicarea unei case sustenabile si costul estimat de constructori. Desi, in realitate, construirea unei case ecologice costa cu 5% mai mult decat a uneia conventionale, expertii chestionati estimeaza diferenta de cost la 17%, adica de mai mult de trei ori mai mare. Autorii studiului sunt de parere ca aceas ta diferenta intre perceptia constructorilor si statusul real de pret va inhiba dezvoltarea unei piete a constructiilor eficiente energetic.

Daca, in ceea ce priveste costurile, respondentii au fost pesimisti, nu acelasi lucru se poate spune despre estimarea impactului mondial pe care l-ar avea emisiile de CO2 care provin din sectorul constructiilor. Cei intervievati au raspuns ca, in opinia lor, sectorul constructiilor ar fi responsabil pentru 19% din emisiile totale de CO2. Realitatea este insa alta. Nu mai putin de 40% din totalul emisiilor de dioxid de carbon provine din constructii. Realizatorii studiului spun ca acest procent nu este unul static si ca se asteapta ca variatia lui sa fie ascendenta, mai ales din cauza industriilor poluante ale Indiei si Chinei. Studiul arata, de asemenea, ca doar una din sapte persoane dintre cele intervievate au participat la vreun proiect de realizare a unei cladiri sustenabile din punct de vedere energetic. Tara cu cea mai mare implicare in acest domeniu este Germania, unde 45% dintre respondenti au declarat ca au contribuit la construirea unei case ecologice, in timp ce China se afla pe ultimul loc, cu doar 5%.

De asemenea, rezultatele sondajului spun ca aproximativ 20% dintre arhitectii, inginerii si constructorii care au fost intervievati au fost implicati, candva, intr-un proiect de constructie verde, in timp ce procentul implicarii proprietarilor de case sau al chiriasilor nu se ridica la mai mult de 9%.

Sondajul realizat de WBCSD este o etapa de inceput a proiectului EEB, Energy Efficiency in Buildings, al carui scop anuntat este de a ajunge la performanta de a avea zero emisii nete de CO2 in procesul de constructie si utilizarea caselor. Cei de la WBCSD si-au propus sa atin ga acest standard redu cand cerintele energetice ale designului si sporind capacitatea de generare de energie a cladirilor pentru a sustine integral consumul lor de energie. Bjorn Stigson, presedintele WBCSD, a declarat: "Pentru a atinge pragul de schimbare in domeniul constructiilor este nevoie ca guvernul sa-si acorde sprijinul prin elaborarea unor directive-suport. Este sarcina guvernului si a autoritatilor locale sa ofere o contributie solida prin dezvoltarea unor politici sanatoase".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri