Constructia parcului eolian de la Cogealac, blocata din nou

La o luna dupa scandalul cu impuscaturi de la Cogealac, unde CEZ dezvolta cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, compania se vede nevoita sa protesteze din nou fata de tentativele de blocare a proiectului, venite de aceasta data din partea Inspectoratului teritorial in Constructii Constanta.

Potrivit unui comunicat dat publicitatii azi de CEZ, lucrarile de constructie de la Cogealac au fost oprite de seful Inspectoratului teritorial in Constructii Constanta, Gigi Chiru, care a acuzat neconformitati in ceea ce priveste documentele de autorizare, proiectare si calitate in executie, care fusesera aprobate de Consiliul Judetean Constanta.

Iar aceasta "cu doar cateva zile inainte ca autoritatile competente sa anunte trimiterea in judecata a primarului si a viceprimarului din Cogealac cu acuzatii grave referitoare la evenimentele din 26 iulie 2010".

„In ciuda faptului ca a urmat toate etapele de avizare impuse de legislatia in vigoare in Romania, obtinand autorizatiile necesare constructiei parcului eolian de la Fantanele si Cogealac, investitia inceputa de Grupul CEZ este blocata. In contextul economic actual, investitia de 1.1 miliarde de Euro a Grupului CEZ in cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa este stopata fara argumente legale solide si in continuare fara instiintari oficiale, aruncand asupra Romaniei importante semne de intrebare cu privire la climatul creat investitorilor straini”.

Compania mai acuza faptul ca seful Inspectoratului teritorial in Constructii Constanta a ales sa isi exprime intentiile prin intermediul unei conferinte de presa si nu printr-o instiintare oficiala.

CEZ subliniaza faptul ca a parcurs integral etapele pentru avizarea parcului eolian de la Fantanele si Cogealac si a primit toate autorizatiile necesare realizarii acestei capacitati energetice de la institutii precum Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, Agentia pentru Protectia Mediului, Consiliul Judetean Constanta sau Transelectrica.

“Iata insa ca exista inca reprezentanti ai autoritatilor locale care par a depune eforturi majore pentru blocarea unui proiect complet avizat conform legii de catre toate autoritatile competente romane”, mai acuza compania.

Conducerea CEZ considera dificil de inteles “atitudinea ostentativa a unora dintre reprezentantii autoritatilor statului, care par mai interesati sa atraga luminile reflectoarelor si atentia camerelor de filmat decat sa urmeze procedurile legale si sa isi exercite corect rolul si functiile cu care au fost investiti”.

“Faptul ca reprezentanti ai Inspectoratului teritorial in Constructii Constanta contesta legalitatea unor autorizatii emise de catre alte institutii ale aceluiasi stat creeaza Romaniei imaginea unui climat legislativ si de afaceri dificil”, se mai arata in comunicat.

Grupul CEZ, prezent pe piata din Romania din 2005, a inceput deja sa genereze energie verde, prin cele 90 de turbine deja conectate la reteaua energetica nationala, contribuind la atingerea tintelor impuse de UE privind cresterea ponderii de energie regenerabila in productia de electricitate a Romaniei.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri