Consilier pe probleme de mediu la Casa Albă: Nu vom putea compensa pagubele produse de schimbările climatice

Europa nu depune de suficienţi bani pentru a asigura fondurile necesare pentru compensarea pagubelor şi distrugerilor rezultate în urma schimbărilor climatice şi, la fel ca şi SUA, niciun stat european nu îşi atinge, în prezent, ţintele privind emisiile de carbon, a declarat marţi, Jerome Foster II, consilier pe probleme de mediu de la Casa Albă, prezent la lucrările Forumului Oraşelor Verzi (FOV), de la Brașov. 

Nu sunt familiarizat în mod specific cu România, dar ştiu că (…) ceea ce aduce Europa nu este suficient, în special în ceea ce priveşte fondurile pentru pierderi şi daune. Fiecare ţară trebuie să aloce o anumită sumă de bani pentru a putea trimite ajutor internaţional către comunităţile din prima linie (care au cea mai mare nevoie – n.r.). Şi, oricum, nicio ţară nu-şi atinge obiectivele privind emisiile. Şi asta e valabil şi pentru România, e valabil şi pentru Marea Britanie şi e valabil şi pentru Statele Unite„, a spus Jerome Foster II.

El a precizat că mesajul pe care îl aduce din SUA este acela că „trebuie acţionat de urgenţă” în ceea ce priveşte combaterea schimbărilor climatice şi a menţionat şi războiul din Ucraina, subliniind că cele două lucruri – problemele climatice şi războiul – se intersectează.

Mesajul meu, din SUA, este că trebuie să acţionăm de urgenţă. Ca tânăr şi consilier la Casa Albă, trebuie să spunem adevărul legat de acest subiect: sunt milioanele de oameni care se confruntă cu schimbările climatice şi trebuie să acţionăm în numele lor, pentru că noi avem mijloacele şi avem accesul. (…) Dacă vorbim de război şi schimbările climatice, cele două lucruri se intersectează, pentru că (…) vedem valuri imense care lovesc comunităţi şi alte dezastre care lovesc oameni şi aceasta creează inactivitate politică (…) problemele nu sunt numai urşii urşii polari şi încălzirea calotei glaciare, ci oameni care mor în fiecare zi. Cu războiul din Ucraina, vedem din ce în ce mai mulţi migranţi. (…) Nu ar trebui să ne aflăm în situaţia în care Rusia să continue agresiunea, ar trebui să apelăm la diplomaţie, să ne aşezăm şi să discutăm, pentru că trăim în aceeaşi lume. Nu este vorba de graniţe oficiale, de linii pe care le trasăm de-a lungul lumii, criza schimbărilor climatice ne uneşte şi trebuie să găsim soluţii de urgenţă, indiferent dacă suntem ruşi, ucraineni sau din SUA sau din UK”, a mai spus Foster.

Totodată, el a subliniat importanţa investirii în energie regenerabilă, care va însemna şi preţuri bune pentru energie, pe care populaţia şi le poate permite.

Trebuie să ne asigurăm că investim mai mult în energie regenerabilă deoarece vedem că, în acest moment, Rusia a oprit exportul de petrol şi îl foloseşte ca minge de fotbal politic împotriva Europei de Vest şi Germaniei şi cred că, dacă am avea claritatea morală de a acţiona cu adevărat pentru a produce energie, am fi mai independenţi. Ar fi o situaţie de win-win pentru toată lumea, ar crea simpatie şi job-uri şi independenţă energetică”, a mai afirmat Foster.

Întrebat ce părere are despre Braşov, consilierul american a precizat că nu a avut prea mult timp să-l cunoască, însă este un oraş „extraordinar”, „verde” şi, „cu siguranţă mai bun decât oraşe în care a fost în SUA”, deoarece este „primitor, ca oraşele europene”.

Citește și: Ministerul Mediului va modifica Programul Rabla Local, după ce primarii au refuzat să participe 
Tanczos: Energia va fi la preț mare. Un oraș verde nu risipește energie

spot_img

Ultimele știri