Conferintele lunii

Copenhaga, Danemarca – Summitul pentru clima

Summitul pentru clima de la Copenhaga si-a incheiat lucrarile cu sase mesaje care corecteaza estimarile Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC) din 2007. Cele mai grave masuratori, care vor fi incluse intr-un raport publicat in iunie, se refera la nivelul alarmant la care vor urca apele, si la distrugerea ireversibila a padurii amazoniene. Cercetatorii prezenti in capitala Danemarcei au sustinut ca parametrii inferiori estimati de IPCC in 2007 s-au realizat, iar cele mai pesimiste previziuni or fi depasite. Masuratorile se refera la cresterea temperaturilor, nivelul apei, ritmul de topire a ghetarilor si acidificarea oceanelor. Punctul doi al concluziilor de la Copenhaga se refera la vulnerabilitatea sociala. Doua grade in plus fata de cele inregistrate in perioada pre-industriala ar fi foarte greu de asimilat pentru societatea contemporana. Actiuni rapide, sustinute si eficiente trebuie intreprinse la nivel global, pentru a evita „schimbari climatice periculoase”.

Honolulu, SUA – Seminarul IPCC

Seminarul cosponsorizat de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice (IPCC), Programul Global de Cercetare Climatica (WCRP) si
Programul International Geosfera-Biosfera (IGBP) din Hawaii, dintre 3 si 6 martie, a reunit peste 150 de experti din domeniul climei. Scopul intalnirii a fost sa identifice cele mai recente directii de dezvoltare in stiinta schimbarii climei si sa discute implicatiile lor in intelegerea geosistemului si a raspunsului acestuia la accelerarea continua a emisiilor de gaze cu efect de sera, a particulelor poluante si la accelerarea despaduririlor. Noile descoperiri ale cercetatorilor vor fi disponibile pentru a contribui la planificarea celui de-al V-lea Raport de evaluare al IPCC, care va fi publicat in 2013.

Hanovra, Germania –  CeBit

Cel mai mare targ de informatica din Europa, CeBit, a avut loc in Hanovra, Germania. CeBit s-a axat si anul acesta pe tehnologia „verde”, avand in vedere ca industria IT-ului genereaza mai multe emisii de carbon decat industria aviatica. Anul acesta, lumea Green IT a pus accentul pe cinci domenii-cheie pentru imbunatatirea performantei de mediu: tehnologia cipurilor si a centrelor de date, inovatii IT, aplicatii mobile si telecomunicatii, strategii verzi pentru IT si consultanta verde. Aproximativ 20 de organizatii au fost prezente la expozitia sectiunii de Green IT din cadrul CeBit, printre care Fujitsu Siemens, Hitachi, IBM, Nokia Siemens, Sun Microsystems si Toshiba.

Istanbul, Turcia – Forumul International pentru Apa

Cel de-al cincilea Forum Mondial al Apei s-a bucurat de prezenta a peste 20.000 de participanti din lumea intreaga. La Istanbul au fost prezentate
proiecte globale si regionale, referitoare la asigurarea resurselor durabile de apa, elaborate de guverne, parlamente, autoritati din domeniul apei, ONG-uri. Organizat sub egida Consiliului Mondial al Apei, evenimentul a celebrat in acelasi timp Ziua Mondiala a Apei (22 martie), care a avut ca tema, in acest an, „Ape transfrontaliere. Oportunitati comune”. Aproximativ 100 de ministere sau institutii subordonate din toata lumea au semnat Declaratia Ministeriala din Istanbul, document adoptat oficial pe 22 martie. Declaratia reafirma angajamente mai vechi ale guvernelor, dar si necesitatea securitatii apei potabile in toata lumea, in contextul schimbarilor climatice.

Bangalore, India – Green Energy Summit

Green Energy Summit, reuniunea internationala pe teme de mediu a avut loc intre 3 si 7 martie, in Bangalore, India. Pentru prima data s-au discutat
problemele poluarii provocate de industria computerelor. Evenimentul a inclus 11 seminarii care au reliefat legaturile dintre strategiile IT si energia curata. Concluzia summitului a fost ca SUA trebuie sa reduca emisiile de carbon pentru a da un exemplu statelor cum sunt China si India. Cele doua economii in continua dezvoltare se afla pe primele locuri la capitolul poluare. Motivele sunt evidente: lipsa tehnologiilor performante si numarul foarte mare de locuitori (India are peste un miliard, iar China – peste 1,3 miliarde). Participantii au precizat cu aceasta ocazie faptul ca in timp ce in Statele Unite numai 11,5% din energie provine din surse regenerabile, in India procentul este de 32%, iar in China – de 21%.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri