Sâmbătă, 20 aprilie, în București va avea loc conferința „Schimbările climatice: Cauze, efecte și soluţii”. Specialiști din diverse domenii, de la climatologi și energeticieni, la economiști și politologi, vor discuta despre felul în care schimbările climatice afectează societatea românească, dar și despre măsurile care se pot lua la nivel personal și instituțional.
„În ultimii 60 de ani, România a înregistrat temperaturi și precipitații record, iar trendul anual este ascendent. Iar același lucru se întâmplă în întreaga lume. Românii încep să fie din ce în ce mai interesați de aceste evoluții și caută să ia măsuri preventive, însă geopolitica schimbărilor climatice este un subiect vast și adesea controversat. Pentru a avea o șansă reală în a combate schimbările climatice, este esențial să ne luăm informațiile de la specialiști implicați direct în cercetările acestor fenomene,” au transmis organizatorii într-un comunicat de presă.
Printre speakerii prezenți la conferință se numără:
- Dr. Roxana Bojariu, climatolog, Directorul Departamentului de Climatologie al Administrației Naționale de Meteorologie
- Dr. Lucian Toma, energetician, Conferențiar la Universitatea ”Politehnica” din București
- Dr. Orieta Hulea, biolog, Director la WWF România
- Bogdan Gioară, economist, Președintele asociației REPER21
- Cristian Român, jurnalist de știință, revista Știință & Tehnică
- Victoria Cojocariu, cercetătoare la Centrul pentru Inovare Publică
- Felicia Ienculescu-Popovici, vicepreședinte Greenitiative
„În ultimul secol, din cauza arderii de combustibili fosili și a altor activităţi umane, temperatura medie globală a crescut cu aproape un grad. Încălzirea planetei a dus și va duce la topirea calotelor, la creșterea nivelului mării și la inundarea zonelor de coastă, la o intensificare a secetelor, caniculelor și inundaţiilor, la incendii de pădure mai dese și puternice și la epuizarea marilor acvifere”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Conferința este organizată cu prilejul Zilei Pământului și se va desfășura la Nod Makerspace, pe data de 20 aprilie. Conferința este deschisă publicului larg, iar participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac aici.
Evenimentul este organizat de ASUR – Asociaţia Secular-Umanistă din România și AUR – Asociaţia Umanistă Română, cu sprijinul Human-Etisk Forbund din Norvegia.