Conferință cu preoți și cercetători, înainte de summitul ONU pentru climă

Vaticanul organizează o conferință cu 40 de lideri ai diferitelor religii şi culte religioase majore din lume, precum şi cu 10 oameni de ştiinţă, care vor formula un apel comun înainte de summitul ONU privind schimbările climatice COP26, ce va fi organizat în luna noiembrie în Marea Britanie.

Conferinţa, ce va fi organizată la 4 octombrie, se va numi „Credinţă şi Ştiinţă: Spre COP26” şi va fi organizată de Marea Britanie şi Italia. Scopul este adoptarea unei poziții comune, „într-un moment cheie din istoria umanităţii”.

Şeful diplomaţiei vaticane, arhiepiscopul Paul Gallagher, a declarat că liderii religioşi ar trebui să-i preseze pe politicieni să adopte decizii curajoase şi ambiţioase la summitul COP26 ce va avea loc la Glasgow, în Scoţia.

„Contribuţia pe care sperăm că liderii religioşi o vor aduce prin conferinţa din 4 octombrie şi în lunile următoare va fi de a-i ambiţiona pe liderii noştri politici” pentru a lua deciziile curajoase care se impun, a declarat arhiepiscopul Gallagher.

Arhiepiscopul Gallagher, care este de origine britanică, a mai precizat că se aşteaptă ca şi papa Francisc să participe la conferinţa din 4 octombrie ce se va desfăşura la Vatican şi în alte locaţii din Roma.

Papa Francisc a fost invitat să participe la COP26 de la Glasgow, iar oficiali de la Vatican au indicat că, probabil, suveranul pontif va onora invitaţia.

„COP26 va fi probabil un moment cheie în istoria omenirii. Vor fi decizii dificile care trebuie luate şi sperăm ca, prin graţia divină, să avem curajul de a face aceste alegeri şi de a acţiona asupra acestor probleme ce vor determina cum va arăta viaţa pe planeta noastră în deceniile şi secolele următoare”, a mai susţinut reprezentantul Sfântului Scaun.

Papa Francisc susţine cu tărie obiectivele formulate în 2015 în cadrul COP21 de la Paris, privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pentru stoparea încălzirii globale. În 2015 el a scris o enciclică pe subiectul necesităţii de a proteja mediul, de a reduce risipa şi de a-i proteja pe cei săraci de efectele schimbărilor climatice.

În decembrie 2020, Papa Francisc s-a angajat ca Vaticanul – cel mai mic stat suveran din lume – să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050, și a invitat toate țările să depună eforturi pentru a face același lucru. Suveranul pontif sprijină cauzele de mediu încă de la alegerea lui ca papă în 2013.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri