Concertele Live Earth

Text de Victor Marcusohn

Nu sunt un fan al televizorului. Nici macar al ziarelor. Mi se par anoste si obositoare. Cu toate astea exista anumite evenimente, de regula si din pacate prea putin mediatizate in Romania, care merita urmarite. Asa stau lucrurile si cu seria concertelor Live Earth. Proiectul este ambitios, indiferent de unghiul din care este privit: cele mai mari nume in muzica ale momentului, cantand in opt orase de pe glob, neintrerupt vreme de 24 de ore.

Ca si predecesorul sau din anul 2006, Live 8, care a fost dedicat combaterii saraciei din Africa, concertul Live Earth din acest an s-a concentrat pe o alta problema majora, si anume pericolul evident al incalzirii globale.

Aflat la originea organizarii evenimentului, fostul vicepresedinte al SUA, Al Gore, a spus ca spectacolele Live Earth din 7 iulie, ce au avut loc la Johannesburg, Londra, New Jersey, New York, Rio de Janeiro, Shanghai, Sydney si Tokio, reprezinta un apel pentru populatia lumii pentru a ajunge la un consens in domeniul schimbarilor climatice.

"Aceasta reprezinta o incercare globala, deoarece ideea de baza din spatele Live Earth este ca avem nevoie de informatii, dar si de solutii cu privire la criza, care sa vina de la cat mai multi oameni, din cat mai multe tari, ca apoi, fiind in cunostinta de cauza, sa poata pune presiune pe liderii politici", a spus Gore intr-o conferinta de presa tinuta la New York. "Vom avea nevoie de un tratat global mai puternic si vom avea nevoie ca fiecare natiune sa fie parte la solutie. Concertele Live Earth reprezinta o oportunitate fara precedent de a atrage atentia lumii si de a transmite un SOS pentru ca, apoi, sa inceapa sa ofere informatii cu privire la solutiile pentru fiecare persoana in parte", a mai aratat acesta.

Angajamentul in sapte puncte al Live Earth cere guvernelor sa convina si sa semneze in termen de doi ani un tratat international pentru a lupta cu schimbarile climatice, cere oamenilor sa-si reduca propria poluare, sa-si faca locuintele, afacerile, scolile si transportul mai eficiente energetic, sa planteze copaci si sa protejeze padurile, dar mai cere si lumii sa lupte pentru a stopa producerea de energie pe baza de carbune, militand pentru politicile ce extind folosirea surselor de energie regenerabila.

"Trebuie sa implicam toate natiunile, dar pentru asta trebuie sa schimbam mentalitatea opiniei publice", a mentionat Gore, al carui documentar despre incalzirea globala, "An Inconvenient Truth", a castigat doua premii Oscar in acest an. Gore este si partener in proiectul Live Earth, el participand la concertul din New Jersey, unde au cantat Bon Jovi, The Police, Smashing Pumpkins, Alicia Keys si altii. Artisti precum Madonna sau Black Eyed Peas au scris chiar si cantece originale in onoarea Live Earth.

O critica adusa concertelor a fost ca atitudinea unora dintre starurile prezente a ridicat o serie de intrebari in privinta veridicitatii preocuparilor la adresa mediului inconjurator. De exemplu, Madonna, capul de afis al concertului de la Londra, este criticata pentru ca foloseste masini extrem de poluante. In aceeasi situatie se afla si rapperul Snoop Dogg, care a aparut in reclama unei cunoscute marci auto americane. Si alte nume din industria muzicala, precum trupa Arctic Monkeys sau Bob Geldof, si-au manifestat anumite rezerve cu privire la mesajul concertului si la modul in care va fi perceput de public. Insa exista si o serie de trupe, ca The Police sau Red Hot Chilli Peppers, care chiar pun in practica mesajele pe care le transmit.

Organizatorii s-au straduit, la randul lor, sa foloseasca pe cat posibil produse ecologice ori reciclabile. Fanii artistilor prezenti la concerte au fost incurajati sa mearga cu transportul in comun, becurile ce s-au utilizat au fost dintre cele eficiente energetic, in Brazilia generatoarele au functionat pe baza de biodiesel, iar recuzita scenelor din Tokio si New York a fost reciclata.

Live Earth s-a dorit a fi un eveniment care sa promoveze energia obtinuta din surse regenerabile, dar si transportul cu vehicule hibrid sau cu eficienta ridicata.

Desi fostul vicepresedinte american a declarat de nenumarate ori ca nu intentioneaza sa candideze la alegerile prezidentiale de anul viitor, el considera ca obiectivul principal al Live Earth este sa faca din schimbarile climatice un factor-cheie al alegerilor din noiembrie 2008. Probabil ca momentul crucial in luarea unei decizii privind candidatura lui Gore la prezidentialele din 2008 va fi anuntarea castigatorilor Premiului Nobel pentru Pace, in luna octombrie a acestui an, Gore aflandu-se printre cei 181 de nominalizati. Prin urmare, nu pot sa nu ma intreb, din nou, daca nu cumva Gore ne-ar putea rezerva surpriza, extrem de placuta, a unei candidaturi la rezidentialele americane, mai ales ca sustinerea exista, atat cea materiala, din partea a numerosi oameni de afaceri, cat si cea din partea mass-media, in special la acest moment critic din punctul de vedere al globalizarii problemei incalzirii planetare, cand multi vad in Gore unicul capabil sa gaseasca o modalitate concreta de diminuare a acesteia.

In alta ordine de idei, concerte mai mici au avut loc si in alte orase, inclusiv la Bucuresti, care intra, cel putin prin acest lucru, in randul marilor capitale europene. Totusi, cu regret trebuie sa o spun, ca participant la eveniment, ca impactul mi s-a parut prea mic in raport cu amploarea ideii promovate. Publicul mi s-a parut prea putin numeros, cel putin pe 7 iulie, doar legendara noastra trupa Phoenix reusind sa stranga un auditoriu impresionant. Pe de alta parte, in ziua urmatoare, la recitalul vocalistului de la Led Zeppelin, Robert Plant, am avut de-a face cu un public mult mai numeros, dar si mai putin educat! Desi organizatorii s-au straduit pe cat posibil, amplasand chiar si containere pentru separarea deseurilor, in final, pe jos erau aruncate destul de multe pahare de bere si suc! Desigur, o problema ramane si faptul ca atat autoritatile, cat si o buna parte din mass-media nu reusesc sa faca diferenta intre ecologie si salubritate, asa ca sa nu ne mai mire ca marele public este needucat! Totusi, din pacate, oricat de mult s-ar straduiunii sau altii, in scopuri cu adevarat ecologiste sau doar publicitare, romanii se confrunta cu aceeasi carenta majora: lipsa de educatie ecologica si nu numai!

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri