Comuna unde toți câinii sunt sterilizați

Jichișu de Jos  a devenit prima localitate din Romania care are toți câinii sterilizați. Localitatea a fost prima din cele vizitate de echipa mobilă a Vier Pfoten în cadrul unui proiect care a vizat sterilizarea câinilor din satele și comunele din jurul orașului Dej, județul Cluj. 

11840586245_6785f8d5bc_z

În total, au fost sterilizate 3.142 de animale în cadrul proiectului demarat în parteneriat cu ONG-ului local Anima Pro Terra. Medicii Vier Pfoten au mers în comunele Jichișu de Jos, Jichișu de Sus, Cuzdrioara, Mica și Cățcău pentru a steriliza câinii. Ambițiosul proiect a înregistrat și o premieră – prima comună din România unde toți câinii sunt sterilizați.

Bilanțul complet al anului 2014 numără peste 4.500 de animale cu și fără stăpân din România care au fost sterilizate de medicii veterinari ai Vier Pfoten. Proiectele de sterilizare au fost dublate de campanii de încurajare a adopțiilor de câini din adăposturi și de pe stradă.

Vier Pfoten își propune să dovedească faptul că sterilizarea și înregistrarea câinilor este sigura modalitate umană și eficientă pe termen lung de a rezolva problema câinilor fără stăpân. Ca urmare a modificării legislației, care obligă proprietarii de câini de rasă comună să-și sterilizeze și înregistreze animalele, organizația a intensificat proiectele dedicate câinilor cu stăpân din zonele de curți, pentru a reduce numărul abandonurilor.

Un sondaj comandat de VierPfoten anul trecut a arătat că doar un sfert dintre români ar fi dispuși să-și sterilizeze câinii, organizația solicitând autorităților să redirecționeze banii destinați uciderii către campanii de sterilizare în masă pentru a preveni o explozie a abandonurilor.

Un alt proiect important, demarat în luna septembrie, în orașul Pantelimon, a vizat animalele cu și fără stăpân din localitățile din jurul Bucureștiului. În Pantelimon, medicii veterinari au sterilizat 768 de animale (675 de câini, 93 de pisici), urmând ca proiectul să fie reluat imediat ce vreme o va permite. Tot anul acesta, activitatea Vier Pftoten se va extinde și în alte localități periferice ale Capitalei, precum Brănesti, Dămăroaia sau Buftea. Alte trei proiecte au avut loc în orașele Brezoi, Dej și în localitatea Potigrafu.

Echipele Vier Pfoten, compuse din medici, prinzători și tehnicieni veterinari, au desfășurat campaniile de sterilizare la solicitarea primăriilor, în baza unor protocoale de colaborare prin care organizația s-a angajat să sterilizeze gratuit câinii și pisicile fără stăpân, iar municipalitățile au garantat faptul că angajații, contractorii și subcontractorii lor nu vor iniția acțiuni de ucidere sau maltratare a acestora.

După modificarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân (OUG 155/2001), care permite uciderea câinilor după 14 zile de cazare în adăpost, VIER PFOTEN a lansat și o amplă campanie de încurajare a adopțiilor, cu mesajul ”Adoptă și Salvează”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri