"Fiintele umane sunt mai mult sau mai putin ca un computer. Ne facem munca precum un calculator, iar ADN-ul nostru poate fi utilizat in operatii de procesare", a declarat Jian-Jun Shu, pentru PhysOrg.com, o profesoara de la Scoala de Inginerie Mecanica si Aerospatiala din cadrul Universitatii Tehnice din Singapore. "Pentru anumite probleme operatiunile efectuate de un computer pe baza de silicon pot fi inlocuite de de cele cu ajutorul ADN-ului uman, oferind multe avantaje", sustine profesoara.
Operatiunile pe care corpul uman le efectueaza in mod natural sunt mult mai rapide decat cel mai rapid computer pe baza de silicon. In plus, subliniaza Shu, siliconul nu este prietenos cu mediul inconjurator. "Mai este si problema caldurii. Computerele pe baza de ADN ar putea fi mai rapide, prietenoase cu mediul inconjurator si ar putea elimina alte probleme provocate de silicon".
"Computerele care utilizeaza siliconul se bazeaza pe un sistem binar. Insa cu cele pe baza ADN-ului se pot face mai multe decat a avea unu si zero, si au potentialul de a lucra cu informatii mai confuze, mergand mai departe decat datele digitale", a explicat Shu.
Totusi, Shu subliniaza faptul ca aceste computere bazate pe ADN se afla intr-o stare incipenta in prezent. "La computerele pe baza de silicon lasam procesorul sa faca totul. Trebuie sa ajungem in punctul in care trimitem comanda si lasam ADN-ul sa faca totul".
Printre problemele acestei tehnologii se numara si cea a costurilor ridicate. De asemenea, o alta provocare este display-ul. Este foarte greu sa afisezi rezultatele computerelor pe baza de ADN, avand in vedere ca trebuie folosite echipamente electronice. "Trebuie sa gasim veriga lipsa intre viteza electronica, care este mica si cea a ADN-ului, mult mai rapida, ceva in genul vitezei optice".
Totusi, Shu este optimista: "Am facut progrese si ne asteptam sa continuam pe aceeasi cale. ADN-ul este viitorul in materie de computere".
Foto: nerd-alert.net