Companiile se pregatesc sa deschida mine pe Luna

Miliarde de tone de resurse, de la apa la gaze si metale, au fost detectate pe Luna, iar guvernele si companiile isi fac planuri ambitioase de a le exploata intr-un viitor nu foarte indepartat. In prezent, oamenii de stiinta incearca sa descopere modalitatile si tehnologiile prin care acestea sa fie identificate, extrase si distribuite.

Se stie ca pe Luna exista cantitati vaste de Heliu 3 (un izotop al heliului), identificat si pe alte planete, cum ar fi Jupiter. Se preconizeaza ca izotopul 3 al heliului va fi la mare cautare, in contextul in care este principalul combustibil al fuziunii nucleare, proces prin care se elibereaza cantitati uriase de energie.

Potrivit lui Matthew Genge, lector la Facultatea de Inginerie a Imperial College din Londra, lipsa de atmosfera a Lunii a facut ca planeta sa fie bombardata cu particule incarcate de energie timp de miliarde de ani.

Multe dintre acestea ar putea fi obtinute de oameni, sustin cercetatorii, prin incalzirea rocilor si colectarea gazului generat. Genge sustine ca fuziunea nucleara alimentata cu Heliu 3 ar putea fi o metoda mai curata de obtinere a energiei in viitor.

"Ar trebui sa produca mult mai multa energie decat prin fisiune nucleara, fara a genera cantitati mari de deseuri radioactive", a declarat cerectatorul, citat de The Ecologist.
Heliul 3 se gaseste pe Pamant in cantitati atat de mici, incat chiar daca fuziunea nucleara nu se foloseste inca la scara larga, costa circa 16 milioane de dolari pe kilogram.

Compania Shackleton Energy din SUA a inceput elaborarea planurilor de a deschide mine pe Luna in viitorul apropiat. Proiectele vizeaza topirea ghetii, purificarea apei si transformarea acesteia in hidrogen si oxigen, apoi condensarea gazelor in hidrogen lichid, oxigen lichid si peroxid, ce pot fi folosite ulterior pentru alimentarea rachetelor.

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri