Normal
0
21
false
false
false
RO
X-NONE
X-NONE
MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}
In aprilie 2010, Statele Unite aveau sa fie lovite de cea mai mare catastrofa ecologica din istoria sa – explozia platformei petroliere Deepwater Horizon in apele Golfului Mexic. Potrivit AFP, cele 13 companiile petroliere care isi suspendasera operatiunile de foraj din Golful Mexic isi vor relua in curand activitatile, fara sa suporte nici un fel de control cu privire la impactul exploatarilor asupra mediului.
Totusi, acestea trebuie sa se supuna unor noi reguli de securitate adoptate de curand de catre Departamentul american pentru Patrimoniu si Resurse Naturale si de un grup de specialisti format la solicitarea presedintelui Barack Obama.
Pe de alta parte, organismul american insarcinat cu acordarea autorizatiilor de foraj s-a limitat doar la a se asigura ca toate companiile petroliere sunt apte sa-si reia activitatile.
Anuntul administratiei Obama, privind „eliminarea” a jumatate din pata petroliera deversata de putul British Petroleum, a fost intampinat de multi cu furie si neincredere. Astazi, guvernul federal ramane la aceasta declaratie. Insa chiar si daca jumatate din petrol „a fost eliminat” (prin preluare si transport? prin rafinare? prin biodegradare?), unde sunt restul de 2,5 milioane de barili scursi in apa?
Dupa cum s-a putut observa in ultimele zile, o parte din pata de petrol inca mai pluteste la suprafata. Ce s-a intamplat cu cele 4,9 milioane de barili de titei este in prezent subiectul multor dezbateri si cercetari in SUA. Unele rapoarte sugereaza ca petrolul s-a acumulat in larg, pe fundul marii, altele – ca reziduurile sunt purtate inca de curenti.
Un ultima raport, intitulat „Soarta titeiului scurs in Golful Mexic” si intocmit de Federatia oamenilor de stiinta americani, este descurajant de neclara, si-anume ca exista 2 milioane de barili de petrol care s-au scurs in Golf, dar despre a caror localizare nu se stie nimic.