Marile companii petroliere au cheltuit împreună mai puțin de 1% din bugetele pe 2018 pe energie verde, conform unui nou studiu.
Conform raportului realizat de CDP, investițiile în energie regenerabilă realizate de companiile europene depășesc cu mult cele ale companiilor din SUA sau Asia.
Conform studiului, marile companii petroliere europene au contribuit cu 70% la capacitatea de producție a energiei electrice din surse regenerabile.
Compania Royal Dutch Shell va avea cele mai mari investiții în tehnologii energetice curate, plănuind să cheltuiască 1-2 miliarde de dolari pe an dintr-un buget total de 25-30 de miliarde de dolari. Compania norvegiană Equnor plănuiește să își cheltuiască 15-20% din buget pe energii regenerabile până în 2030.
Per total, cele mai mari 24 companii petroliere au cheltuit 1.3% din bugetele lor totale de 260 de miliarde de dolari pe energie regenerabilă în 2018, dublu decât investițiile de 0.68% făcute între 2010 și 2017.
Investițiile au accelerat după încheierea Acordului de la Paris în 2015, când guvernele au fost de acord să reducă emisiile nete la 0 până la sfârșitul secolului, pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale.
New York a dat în judecată Exxon Mobil pentru că și-a mințit acționarii privind schimbările climatice
Începând cu 2016, au fost făcute 148 de investiții în energie alternativă și tehnologii de captură, utilizare și stocare a carbonului.
Companiile petroliere se îndreaptă spre producția de gaze naturale, cel mai puțin poluant combustibil fosil. Însă sectorul a fost criticat că nu face destul.
„Cifra de 1% pălește în comparație cu sumele cheltuite de marile companii petroliere pentru a bloca inițiative și reglementări climatice, și investiții în proiecte axate pe combustibili fosili, care nu au ce căuta într-o lume cu mult sub 2 grade Celsius.”, a declarat pentru Reuters Jeanne Martin, de la ONG-ul ShareAction.
Acum două săptămâni, alegătorii din statul Washington au respins o inițiativă de a crea prima taxă de carbon din SUA, după ce o campanie a industriei petroliere a afirmat că va afecta economia.