Gigantul energetic central european, CEZ, isi extinde capacitatea din centralele nucleare din Cehia sub presiunea Uniunii Europene, informeaza Earth Times. Miscarea ar trebui sa ajute compania de stat sa-si reduca emisiile de carbon generate de centralele energetice care ard carbuni, inainte ca legislatia europeana sa scumpeasca pretul emisiilor.
Comisia Europeana a propus un asa numit „pachet verde”, in ianuarie, pentru a reduce incalzirea globala, inclusiv o schimbare in schema comercializarii creditelor pentru emisiile de carbon, conform careia companiile care actioneaza in UE trebuie sa cumpere creditele, care momentan sunt distribuite gratuit, din 2013.
Deoarece coalitia de centru-dreapa a Cehiei nu este de acord cu construirea de noi centrale nucleare, CEZ planuieste sa-si extinda productia anuala produsa de reactoare existente din Temelin si Dukovany de la sase la sapte terawatti pe ora (TWh) la 31 TWh pana in 2012.
"Suntem constienti de declaratia guvernului care nu doreste construirea de noi centrale nuclare pe teritoriul tarii. Asadar, vom incerca sa crestem productia din portofoliul pe care il avem acum", a spus Ivo Kouklik, analistul sef CEZ.
CEZ, care a investit in mare parte in blocul estic, este interesata sa investeasca in energie nucleara si din afara acestei zone, au declarat reprezentantii companiei. „In acelasi timp participam la propunerile straine pentru proiecte nucleare „, a declarat Vladimir Schmatz, directorul departamentul de fuzionare si achizitii CEZ.
Compania a castigat recent licitatia de a construi doua blocuri de 720 megawatti la centrala nucleara din Cernavoda, planificate sa intre in functiune din 2014 sau 2015. Asteptand aprobarea guvernamentala, CEZ poate deveni unul dintre cei sase investitori in proiectul de 2,2 miliarde de euro, a declarat compania.
CEZ este una dintre cele mai profitabile companii din Cehia, raportand un profin net de 2,64 miliarde de dolari in 2007, cu o crestere de 49% fata de anul anterior.