"Din ziua in care albina va disparea, oamenii nu vor mai avea de trait decat patru ani". Asa si-a inceput discusul Gilles Caillaud, presedintele companiei Ecolifebio, in cadrul simpozionului international Biodiversitatea in Agricultura, organizat de compania Ecolifebio si Academia Romana.
In ultimul secol, 15.589 de specii de animale figureaza pe lista rosie a Uniunii Mondiale pentru Natura, care contine speciile amenintate, iar alte 7000 de specii sunt in pericol de disparitie, din care 23% sunt specii de mamifere, 12% de pasari, 42% de testoase si 32% de amfibieni. De altfel, 200.000 de hectare de padure tropicala dispar in fiecare saptamana.
Toate creaturile au dreptul de a exista, iar fiintele umane au datoria de a le proteja si mai ales de a nu le provoca disparitia, explica Caillaud. Un alt motiv pentru conservarea biodiversitatii vizeaza potentialul economic si medical care ar putea fi pierdut din cauza disparitiilor.
"Proiectele Ecolifebio pentru Romania vor incepe din 2009 si vom aduce populatiei din Romania produse ecologice. Incepand cu anul acesta vom produce legume ecologice si vom verifica adaptabilitatea varietatilor de legume la climatul roman", a declarat Gilles Caillaud.
Compania a cumparat 30 de hectare in localitatea Dor Marunt, din judetul Calarasi si acolo se vor face investitiile necesare.
"O parte din investitii vor fi facute din fondurile structurale europene, si, incepand cu anul acesta, vrem sa testam rasele si speciile atat la nivelul legumelor cat si al pasarilor. Avem mult de munca ca sa convigem romanii ca trebuie sa fie atenti la alimentatie, mai ales ca Romania de astazi are toate resursele de a-si hrani populatia in cea mai sanatoasa si naturala maniera", a adaugat Gilles Caillaud.
Produsele ecologice vor fi distribuite pe doua cai. Astfel, in toate magazinele mari vor fi deschise raioane speciale pentru produsele eco, dar va fi deschis si un magazin online unde cumparatorul isi alege produsele si le va primi direct la domiciliu.
"Putem constata ca o mare parte din alergiile de care sufera oameni sunt provocate de poluare, dar si de alimentatie. Pesticidele si ierbicidele nu dispar din planta, ele raman acolo si ajung in organism de unde nu sunt eliminate, ci raman stocate", explica Gilles Caillaud.
Foto: ecolifebio.ro