Comoara din Piatra Craiului

Parcul National „Piatra Craiului” adaposteste peste 1.000 de specii protejate, dintre care 195 se regasesc pe Lista Rosie. O comoara, din punctul de vedere al biodiversitatii, ce trebuie ferita de poluare, braconaj  sau de lantul drujbelor.

41 de specii de orhidee si o garofita unicat

Garofita Pietrei Craiului, unica in lume, este simbolul celei mai lungi creste calcaroase din Carpati, ce masoara 25 de kilometri. Alaturi de „garofița cu preafrumoase brauri”, cele 41 de specii de orhidee, floarea de colt, macul galben sau gladiola salbatica sporesc bogatia Parcului National Piatra Craiului, care gazduieste peste 30% din speciile de plante superioare de pe teritoriul Romaniei.

Piatra Craiului, declarat parc national in 1990 si rezervatie naturala in 1938, adaposteste 41 de specii de orhidee de munte, dintre cele 58 de existente pe teritoriul Romaniei. Alaturi de orhidee, care reprezinta una dintre cele mai periclitate grupe de plante la nivel mondial, in parc sunt supuse unui regim strict de protectie alte sute de specii, dintre care 195 se regasesc pe Lista Rosie”, a declarat, pentru Green Report, Ionut Bordea, biologul parcului.

40% din speciile de mamifere din Romania

Parcul, care se intinde pe o suprafata de 14.800 de hectare, in judetele Brasov si Arges, dintre care peste 9.000 de hectare sunt acoperite de paduri de molid sau de fag, ocroteste si 40% din cele aproximativ 100 specii de mamifere  din Romania.

Peste 800 de pesteri ascund 15 specii de lilieci, iar diversitatea fluturilor care, in curand, vor fi studiati in cadrul unei tabere internationale cuprinde 216 specii.

Piatra Craiului adaposteste un numar mare de specii de fluturi, pana in prezent fiind identificate peste 216 de specii, unele rare sau endemice. Erebia pronoe este cunoscuta, in Carpati, numai in Piatra Craiului si Bucegi, iar Pieris bryoniae este mentionata in Lista rosie a fluturilor de zi din Europa”, a mai spus Ionut Bordea.

 

7 milioane lei pentru biodiversitate

Starea de conservare a biodiversitatii Parcului National Piatra Craiului este imbunatatita printr-un proiect de constientizare, informare, vizitare si monitorizare, a carui valoare se ridica la 7 milioane lei.

Banii provin din fonduri europene si sunt destinati reducerii impactului negativ asupra speciilor si habitatelor prin monitorizarea acestora si prin crearea unor conditii optime de vizitare si informare.

Prin efectul complexului de activitati implementate in aceasta zona, proiectul, initiat in 2012, contribuie la protectia, cat si la imbunatatirea managementului biodiversitatii intr-un sit Natura 2000, reprezentativ pentru bioregiunea alpina din Romania. Proiectul a carui valoare este de 7 milioane lei va fi finalizat in 2015, iar investitiile vizeaza asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate, cat si stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale”, a declarat, pentru Green Report, Anca Mercea, managerul proiectului.

Conservarea biodiversitatii,
obiectiv international

Conservarea biodiversitatii reprezinta una dintre cele mai importante probleme la nivel international, iar  conservarea biodiversitatii, la nivel de ecosisteme sau specii, devine din ce in ce mai acuta, din cauza intensificarii impactului pe care omul il are asupra biosferei.

Administratia Parcului National Piatra Craiului este subunitate cu personalitate juridica a Regiei Nationale a Padurilor Romsilva. La nivel central, activitatea administratiei este coordonata de catre Serviciul de Arii Protejate din cadrul RNP Romsilva, serviciu ce are in coordonare inca 23 de parcuri nationale si naturale din Romania.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri