Comisia Europeana a adoptat astazi o propunere de regulament al Consiliului privind masurile tehnice de promovare a conservarii pestilor, de reducere a capturilor aruncate inapoi in mare si de protectie a habitatelor marine vulnerabile din apele marilor Baltica, Neagra si Mediterana.
Printre masurile noi incluse in aceasta propunere care se vor aplica in toata Marea Nordului si in tot Atlanticul de nord-est se numara dispozitiile ce permit statelor membre sa inchida in timp real zonele cu mult puiet, concentrarea pe speciile-tinta ale zonelor de pescuit, aplicarea generala a normei Organizatiei de pescuit in Atlanticul de nord-vest (NAFO) si o flexibilitate mai mare in aplicarea normelor privind capturile accidentale care sunt destinate sa descurajeze aruncarea capturilor inapoi in mare.
Obiectivul regulamentului este de a stabili principiile generale care stau la baza tuturor masurilor tehnice pentru aceste ape, precum si cateva masuri specifice aplicabile permanent in toate zonele.
De asemenea, statele membre si consiliile consultative regionale (CCR) vor avea acum posibilitatea de a prezenta Comisiei planurile de reducere a capturilor aruncate inapoi in mare care, daca sunt acceptate, ar putea avea ca rezultat derogari de la anumite masuri tehnice.
Propunerea de regulament al Consiliului va fi insotita de regulamente mai detaliate ale Comisiei de stabilire a normelor aplicabile Marii Nordului, apelor de nord-vest, apelor de sud-vest si zonelor de pescuit acoperite de CCR pentru rezervele de pesti pelagici. Pentru Guyana Franceza se va elabora, de asemenea, un regulament distinct al Comisiei. In zilele urmatoare, Comisia va initia consultari cu statele membre si cu consiliile consultative regionale pe tema posibilului continut al acestor regulamente mai detaliate.
Simplificarea masurilor tehnice care reglementeaza activitatile de pescuit de pe coasta atlantica a Europei a fost indelung asteptata. Masurile tehnice reprezinta un instrument esential nu doar pentru conservarea pestilor in general, ci si, in particular, pentru lupta in scopul de a reduce la minimum capturile aruncate inapoi in mare si de a garanta ca activitatile de pescuit ale Uniunii Europene respecta mediul inconjurator.