Comisia Europeană a lansat o consultație publică pe tema distrugerii pădurilor europene

Comisia Europeană a lansat o consultație publică pe tema distrugerii și a defrișării pădurilor europene. Cei doritori se pot adresa CE până pe 25 februarie prin intermediul unui chestionar online sau prin e-mail.

Sit Natura 2000 în Făgăraș ©Save Paradise Forests

Consultația publică face parte din inițiativa UE de reducere a defrișărilor și degradărilor pădurilor, ca răspuns la persistența problemei defrișărilor globale și la conștientizarea legăturii între defrișări și expansiunea sectorului agricol.

Conform Comisiei Europene, Uniunea Europeană, care este un importator important de bunuri agricole, contribuie la această problemă. Obiectivul principal al inițiativei este de a intensifica măsurile de combatere a defrișărilor tropicale și a degradării pădurilor prin dezvoltarea unei strategii mai coerente și cuprinzătoare, precum și prin sporirea coerenței politicilor existente.

Inițiativa are ca scop și o mai bună implementare a măsurilor luate deja de Uniunea Europeană și o mai bună susținere a angajamentelor luate de guverne și de sectorul privat, precum și promovarea colaborării și a schimbului de bune practici.

Publicul se poate adresa Comisiei Europene prin completarea unui chestionar sau prin e-mail până pe 25 februarie.

Conform unui raport realizat de cercetători, activiști și membri ai societății civile din statele membre UE, pădurile europene, care acoperă 182 de milioane de hectare în UE, sunt amenințate de defrișări și de tăieri ilegale sau nesustenabile, în ciuda eforturilor pentru stoparea acestor practici. Raportul prezintă situația pădurilor din 11 state membre, inclusiv România.

Conform ONG-ului Agent Green, nivelurile exploatărilor forestiere ilegale din România sunt de aproximativ două ori mai mari decât statisticile oficiale oferite de guvern. 38 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiate în fiecare an, cu 20 de milioane mai mult decât este permis.  

În România, exploatările forestiere industriale sunt omniprezente, inclusiv în parcuri naționale și situri Natura 2000, care au fost degradate grav. Doar unul dintre cele 13 parcuri naționale ale României respectă criteriul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de a proteja 75% din parcurile naturale prin zone de non-intervenție.

Alte state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Lituania și Estonia, se confruntă cu exploatări forestiere ilegale în regiuni protejate care adăpostesc păduri primare.

spot_img

Ultimele știri