Comisia Europeană adoptă o nouă propunere pentru promovarea reparării

Comisia Europeană a adoptat în această săptămână o nouă propunere pentru promovarea reparării bunurilor, care va permite consumatorilor să economisească bani și va sprijini obiectivele Pactului verde european prin reducerea deșeurilor. În ultimele decenii, atunci când un produs se defecta, acesta era mai degrabă înlocuit decât reparat, iar consumatorii nu primeau suficiente stimulente pentru a-și repara bunurile. Noua propunere va face repararea mai ușoară și mai accesibilă pentru consumatori, ceea ce va da un impuls sectorului reparațiilor, stimulând în același timp producătorii și vânzătorii să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile.

Conform noii propuneri, consumatorii vor avea un „drept la reparare” pentru produsele care pot fi reparate tehnic, atât înainte, cât și după expirarea garanției legale. Înainte de expirarea garanției legale, vânzătorii vor fi obligați să ofere reparații, cu excepția cazului în care acestea sunt mai costisitoare decât înlocuirea produsului. După expirarea garanției legale, consumatorii vor avea la dispoziție un nou set de drepturi și instrumente pentru a face repararea mai ușoară și accesibilă.

Printre aceste instrumente se numără dreptul consumatorilor de a solicita producătorilor reparația produselor care pot fi reparate tehnic, obligația producătorilor de a-i informa pe consumatori cu privire la produsele pe care sunt obligați să le repare ei înșiși, o platformă online pentru găsirea de reparatori și un formular european de informații privind repararea.

Standard european de calitate pentru serviciile de reparații

În plus, noua variantă prevede elaborarea unui standard european de calitate pentru serviciile de reparații, pentru a ajuta consumatorii să identifice reparatorii care se angajează să asigure o calitate mai bună. Acest standard de „reparare ușoară” va fi deschis tuturor reparatorilor din întreaga UE care doresc să se angajeze să respecte standarde minime de calitate.

Noua propunere va aduce beneficii semnificative pentru consumatori, producători și mediul înconjurător. Consumatorii vor economisi bani prin repararea produselor, în loc să cumpere unele noi. Producătorii și vânzătorii vor fi stimulați să dezvolte modele de afaceri mai sustenabile, iar mediul va beneficia prin reducerea deșeurilor.

În concluzie, propunerea Comisiei Europene privind normele comune de promovare a reparării bunurilor reprezintă un pas important în direcția economiei circulare și a unei Europe mai sustenabile.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Ultimele știri