Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei. Tema 2020: „Food. Feed. Fibre”

Astăzi este Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei, iar tema din acest an este „Food. Feed. Fibre”, care scoate în evidență legătura dintre consum și pământ. Scopul este de a educa oamenii să reducă impactul pe care îl au asupra mediului.

„Obiectivul acestui an este axat pe schimbarea atitudinilor publice față de principalul motor al deșertificării și degradării terenurilor: producția și consumul neobosit al umanității. Pe măsură ce populațiile devin mai mari, mai bogate și mai urbane, există o cerere mult mai mare de pământ pentru a furniza hrană pentru oameni și pentru animale și fibre pentru îmbrăcăminte. Între timp, sănătatea și productivitatea terenurilor arabile existente scade, agravată de schimbările climatice. Pentru a avea suficient pământ productiv pentru a hrăni cei 10 miliarde de oameni în 2050, trebuie să ne schimbăm stilul de viață”, transmit Națiunile Unite.

Pentru ediția din acest an va fi organizat un eveniment online și au fost lansate câteva scurtmetraje pe tema „Food. Feed. Fibre”.

În 1994, ONU a declarat 17 iunie Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei.

Ziua mondială de combatere a deşertificării şi secetei este marcată în fiecare an în vederea promovării eforturilor internaţionale de combatere a deşertificării şi pentru conştientizarea publică. De asemenea, marcarea acestei zile este un prilej pentru a reaminti tuturor că neutralizarea degradării terenurilor este realizabilă prin rezolvarea problemelor, implicarea puternică a comunităţii şi cooperarea la toate nivelurile.

Studiile arată cât de urgentă este soluționarea acestor probleme: până în 2025, 1,8 miliarde de oameni vor experimenta un deficit grav de apă, iar pentru 2/3 din lume, apa va ridica probleme; până în 2045, în jur de 135 de milioane de oameni s-ar putea să fie strămutați din cauza deșertificării; restaurarea solurilor ecosistemelor degradate ar avea ca efect absorbirea a trei miliarde de tone de carbon.

17 iunie a fost declarată Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi a secetei în vederea conştientizării publice a acestor probleme, precum şi pentru promovarea punerii în aplicare a Convenţiei Naţiunilor Unite pentru combaterea deşertificării (UNCCD) în ţările care se confruntă cu o gravă secetă şi/sau deşertificare, în special în Africa, conform ONU.

UNCCD abordează în special zonele sub-umede aride, semiaride şi uscate, cunoscute sub numele de zonele uscate, unde se găsesc unele dintre cele mai vulnerabile ecosisteme. 195 de părţi ale Convenţiei colaborează pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă pentru persoanele din zonele uscate, pentru a menţine şi a restabili productivitatea solului şi pentru a atenua efectele secetei. UNCCD se angajează în mod special să adopte o abordare de jos în sus, încurajând participarea localnicilor la combaterea deşertificării şi a degradării terenurilor, potrivit ONU.

Deşertificarea este un fenomen care afectează terenurilor în zone aride, semiaride şi uscate și este cauzată, în principal, de activităţile umane şi de variaţiile climatice – nu se referă la extinderea deşerturilor existente.

Aceasta se întâmplă deoarece ecosistemele uscate, care acoperă mai mult de o treime din suprafaţa funciară a globului, sunt extrem de vulnerabile la supraexploatarea şi utilizarea inadecvată a terenurilor. Sărăcia, instabilitatea politică, despăduririle, supraaglomerarea şi practicile de irigare necorespunzătoare pot submina productivitatea terenului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri