Ai fost vreodată într-un magazin și ai observat o cutie de donații la ieșire? Ai mai auzit de termenul „colecte de alimente”, dar nu ai înțeles niciodată despre ce e vorba?
Să începem cu începutul. Un aspect important al băncilor pentru alimente este faptul că persoanele fizice nu pot dona produse direct acestora. Ele pot primi alimente doar din partea agenților economici cum ar fi supermarketuri, hypermarketuri, magazine locale sau restaurante. Tot ce primesc împart organizațiilor non-guvernamentale care au în grijă persoane defavorizate sau în risc de sărăcie. Au un rol intermediar foarte important, lucrând ca o punte de legătură între cele două părți.
Dar de ce vorbim despre BĂNCI de alimente? Nu era vorba despre COLECTE de alimente?
Chiar asa, dar admiratorii băncilor pot să îi susțină cu ajutorul lor și așa intervine conceptul colectelor de alimente din magazine.
Ce înseamnă colecte de alimente?
O colecta de alimente este modul în care oamenii pot dona alimente băncilor pentru alimente direct. O serie de supermarketuri permit oamenilor să doneze alimente în magazinele lor după tura de cumpărături săptămânale, dând oportunitatea clienților să contribuie la hrănirea persoanelor în nevoie.
Care este procesul?
- Totul începe cu o cutie personalizată plasată în magazine. Aceasta este elementul de bază al colectelor.
- Clienții merg să își facă cumpărăturile săptămânale.
- Intră în magazin și văd produse semnalate special care pot fi donate.
- Aleg produse neperisabile pe care vor să le doneze.
- Le plătesc la casă împreună cu restul cumpărăturilor.
- Le pun în cutiile plasate după casele de marcat.
- Produsele sunt colectate de echipa băncilor pentru alimente.
- Băncile pentru alimente împart produsele la organizații non-guvernamentale care distribuie oamenilor în nevoie.
Avantajele acestor colecte, pe lângă faptul că persoanele fizice pot dona direct băncilor, este faptul ca se pot organiza în magazinele de pe tot teritoriul țării. Cu ajutorul prezenței unei bănci pentru alimente în mai multe regiuni din țară, alimentele donate pot ajunge să acopere mai multe zone defavorizate din România.
Ce se poate dona în cadrul acestor colecte?
Alimentele donate în cutii sunt preluate zilnic de echipa băncilor dar pentru a asigura prospețimea lor și a nu risca risipa produselor, în cadrul colectelor se donează doar alimente neperisabile. Exemple pentru acestea pot fi: ciocolată, bomboane, conserve, făină, ulei sau zahăr, dar și produse nealimentare cum ar fi pamperși sau jucării.
Situația colectelor de alimente în România
Prima colecta de alimente în cadrul Federatiei Băncilor Pentru Alimente din România s-a organizat de Crăciun în anul 2019 în parteneriat cu Lidl România. În luna Decembrie, pe o perioadă de două săptămâni în care s-a desfășurat campania, s-au strâns 12 tone de produse în 12 magazine din țară.
De la prima ediție, anual se organizează, în parteneriat cu Lidl România, campanie de colecta cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și de Paște. Campania a crescut ajungând ca ultima ediție să fie organizată în 171 de magazine. De la începutul primei colecte până în prezent, s-au strâns în total pe țară 111 tone de produse datorită persoanelor care au donat.
Odată cu situația curentă a refugiaților, s-a dovedit și mai mult nivelul de importanță a colectelor de alimente, acestea fiind un mod ușor și util pentru oameni să ajute refugiații care și-au părăsit casele. Cu această ocazie mai multe magazine au adoptat conceptul colectelor.
În prezent sunt în desfășurare, în parteneriat cu Federația Băncilor Pentru Alimente din România, colecte de alimente în următoarele lanțuri de magazine:
- Lidl Romania
- Penny România
- Selgros România
- Kaufland România
- Auchan România
Popularitatea și succesul acestui concept va crește cu siguranță deoarece prin alegerea de donații a alimentelor în cutiile de colectă, oamenii pot avea certitudinea că ce donează va ajunge exact unde e nevoie de ele. Dacă doriți să donați produse pentru persoanele aflate în situații vulnerabile, puteți merge la cumpărături în oricare din magazinele de mai sus.
Iulia Andreea Sîrb este marketing coordinator – Banca Pentru Alimente Cluj. Pasionată de sustenabilitate, cu dorința de a ajuta și a avea un impact, Andreea lucrează în domeniul comunicării, ajutând organizațiile non-guvernamentale în strategiile lor și în crearea de conținut pe rețelele lor de socializare.
Tematici: risipa alimentară, bănci pentru alimente
De aceeași autoare: Produsele pentru refugiați. Cum ajung la ei, cu ajutorul băncilor pentru alimente
Ce pot face agenții economici pentru a reduce risipa alimentară?