Colecta Națională de Alimente 2024: Apel la solidaritate pentru cei în dificultate

În perioada 13-15 decembrie 2024, Colecta Națională de Alimente revine în 985 de magazine din toată țara, invitând publicul să doneze alimente neperisabile pentru a sprijini persoanele vulnerabile, într-un gest de solidaritate mobilizat de Federația Băncilor pentru Alimente.

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente din București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați organizează tradiționala Colectă Națională de Alimente, una dintre cele mai mari campanii de solidaritate din România, menită să aducă alinare persoanelor aflate în situații dificile.

Campania reunește parteneri, voluntari, organizații și comunități din întreaga țară și se desfășoară în 985 de magazine ale marilor retaileri: Lidl România, PENNY/REWE România, Auchan România și Kaufland România, unde clienții sunt invitați să doneze alimente care vor ajunge direct la cei care au cea mai mare nevoie de ajutor.

  • la nivel național, în oricare dintre cele 363 magazine Lidl România;
  • la nivel național, în oricare dintre cele 403 magazine PENNY/REWE România;
  • în 42 magazine Auchan România din toată țara;
  • în 177 magazine Kaufland România din toată țara.

O campanie dedicată celor mai vulnerabili

Sub sloganul „Împreună hrănim speranța”, Colecta Națională de Alimente face apel la solidaritatea națională, încurajând oamenii să achiziționeze produse alimentare neperisabile precum conserve, paste, orez, zahăr, ulei, făină, cereale, dulciuri sau alimente pentru copii.

Donațiile vor fi colectate în pungi portocalii, simbol al speranței, amplasate în spațiile special amenajate din magazine, imediat după casele de marcat.

Scopul este de a adresa un sprijin real celor care se confruntă cu sărăcia și lipsa hranei.

Produsele colectate vor fi distribuite prin intermediul Rețelei Băncilor pentru Alimente și al organizațiilor partenere către familii nevoiașe, mame singure, copii din centre de plasament, de zi sau de recuperare, vârstnici care își duc zilele în singurătate, persoane fără adăpost și mulți alți oameni în mare nevoie din toată țara.

Aceste donații vor aduce alinare în pragul sărbătorilor, când nevoile celor vulnerabili sunt cele mai acute.

Sprijinul voluntarilor și implicarea comunității

Campania se bazează pe implicarea activă a mii de voluntari, care vor fi prezenți în magazine pentru a sprijini procesul de colectare și a încuraja donațiile.

Aceștia vor fi recunoscuți după vestele portocalii 🦺 și vor fi un punct de sprijin pentru cei care doresc să ajute.

Mărturiile voluntarilor, precum Ioana, care a participat la edițiile anterioare, subliniază impactul emoțional al acestei experiențe, atât în fața celor care refuză donațiile, cât și în fața celor care, deși se află în situații mai dificile, dau de bunăvoie.

Am trăit o emoție aproape permanentă, cu fiecare întâlnire pe care am avut-o. Atât în fața celor care refuzau invitația noastră, precum și în fața celor care păreau a fi mai vulnerabili decât noi, dar de fapt erau mai puternici, pentru că dăruiau. Suntem făcuți să dăruim!

Contextul social și economic al campaniei

Campania de anul acesta vine într-un context economic și social tot mai provocator, marcat de creșterea sărăciei și a numărului de persoane care se confruntă cu lipsa hranei.

Conform datelor INS, 32% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, cel mai ridicat procent din Uniunea Europeană.

De asemenea, un studiu realizat de World Vision în 2024 arată că 22% dintre copiii din mediul rural merg la culcare flămânzi, iar Colecta Națională de Alimente devine un răspuns direct la aceste provocări.

Colecta Națională de Alimente este mai mult decât o inițiativă caritabilă, este o ocazie de a împărtăși din ceea ce avem cu cei care au mai puțin. În doar trei zile, putem transforma cumpărăturile zilnice într-un gest de solidaritate care schimbă vieți. Împreună, generozitatea devine speranță”, spune Gabriel Sescu, președinte Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR).

Impactul asupra comunității și mediului

Colecta Națională de Alimente nu este doar un gest de solidaritate, ci și un mijloc de combatere a risipei alimentare.

Obiectivul asumat al Băncilor este acela ca alimentele și produsele nealimentare considerate surplusuri, în care au fost investite resurse materiale, timp și muncă, să nu ajungă pierderi sau risipă, ci să fie consumate de către cei aflați în dificultate și care nu au putere de cumpărare, contribuind astfel și la reducerea emisiilor de gaze produse de deșeurile alimentare.

De la înființarea primei Bănci pentru Alimente în România, în 2016, până în prezent, Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la pierdere și risipă peste 27.100 de tone de alimente, echivalente cu aproximativ 54,3 milioane de porții de hrană, care au ajuns la 292.600 de persoane aflate în dificultate, care se află în grija a 807 ONG-uri partenere.

Acest rezultat impresionant este posibil datorită contribuțiilor voluntarilor, partenerilor și donatorilor din întreaga țară, iar Colecta Națională de Alimente 2024 se înscrie în acest flux de solidaritate, continuând să transforme gesturile mici ale oamenilor în schimbări semnificative în viețile celor care au cel mai mult nevoie.

Colecta Națională de Alimente nu reprezintă doar o campanie de donații, ci un apel la unitate și responsabilitate socială într-o perioadă în care crizele economice și sociale afectează din ce în ce mai mulți oameni.

Cu sprijinul comunității, al retailerilor și al voluntarilor, această inițiativă arată că, prin gesturi simple, putem construi un viitor mai solidar și mai echitabil.

#colectanationaladealimente #solidaritate #campaniecaritabila #reducerearisipeialimentare #federatiabancilordealimente #feedhope #supportthevulnerable #reducefoodwaste

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri