Codul Silvic, modificat din nou printr-o Ordonanță de Urgență

Codul Silvic ar putea fi modificat din nou printr-un proiect de Ordonanță de Urgență pus în dezbatere publică de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Agent Green consideră că modificările pregătite pot avea un impact negativ major asupra gestionării pădurii și aplicării legii siguranței naționale.

codul silvic

Atragem atenția Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – România și Guvernul României că modificarea precedentă a Codului Silvic s-a realizat prin Lege, a cărei elaborare, dezbatere și adoptare a durat aproximativ 3 ani, prin realizarea a numeroase dezbateri publice atât de dramatice care în cele din urmă au generat cele mai ample proteste de stradă din istoria post 1989. Vă rugăm să retrageți din consultare publică această propunere, spun reprezentanții Agent Green.

Agent Green reproșează MMAP că proiectul de OUG dezincriminează unele fapte anterior considerate infracțiuni și, în general, se scade gravitatea unor fapte de furt de arbori și masa lemnoasa din pădure

Totodată, se elimină circumstanța agravantă privind furtul de arbori din pădurile aflate in ariile naturale protejate!

De asemenea, se scade valoarea prejudiciului, se omit anumite prejudicii reale aduse pădurii și se stabilește o definiție ambiguă și neclară a prejudiciului “prejudiciul adus pădurii”, “prejudiciu” și “prejudiciu de mediu”.

Organizația de mediu consideră că prin adoptarea proiectului se afectează prevederile legislației privind salarizarea unitară din fonduri publice prin acordarea unui spor de risc de 25% personalului silvic, inclusiv cel aflat în structurile Ministerului Mediului, ale Gărzilor Forestiere, ale ocoalelor silvice sau ale Romsilva.

Proiectul de OUG perturbă piața serviciilor de administrare din România, și se încalcă Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene (TFUE) privind piața libeăa prin acordarea statutului de “utilitate publică” ocoalelor silvice private.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri