Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba și toporul. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru păduri

Mii de oameni au ieșit, ieri, în stradă pentru a protesta față de tăierile ilegale de pădure care au lăsat România, în doar câțiva ani, fără jumătate din suprafața împădurită. Protestatarii s-au declarat indignați de întoarcerea noului Cod Silvic în Parlament pentru eliminarea limitării la 30% a exploatării unei specii de lemn de către companii. Președintele Klaus Iohannis și-a împărțit huiduielile cu Schweighofer Holzindustrie, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, compania care face presiuni pentru scoaterea plafonării din lege.

POQE9407

Începând cu ora 16, protestatarii s-au strâns în piața Charles de Gaulle, unde au început scandările împotriva clasei politice care, fără diferențiere, a fost complice la tăierile ilegale masive din România. “Uniți luptăm pădurea apărăm”, “Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba și toporul”, “Vrem plantări, nu defrișări” și “Pădurea noastră nu e marfa voastră” sunt câteva dintre sloganurile strigate de participanții la manifestație.

Comunitatea Uniți Salvăm care a scos mii de oameni în stradă la protestele din 2013 pentru salvarea Roșiei Montane a mobilizat și de data asta aproximativ 4.000 de persoane care au protestat față de defrișările abuzive din țară.

Printre ei, numeroși membri ai organizațiilor neguvernamentale pentru protecția mediului, artiști, sportivi, jurnaliști, dar și simpli cetățeni indignați. Afrodita Niculescu, fost profesor universitar de matematică, era unul dintre ei. Prezentă în mijlocul protestatarilor cu o hârtie prinsă de cămașă pe care scria “Nu mai tăiați pădurile”, doamna profesoară a lăudat inițiativa de a organiza protestul pentru a forța păstrarea plafonarea de 30%. “M-am uitat în Tratatul Uniunii Europene și există articolul 36 care permite unui stat membru să facă limitări dacă are nevoie. Vreau să rămână restricția că altfel se duce tot. Și așa e groaznic. La noi la bloc chiar s-a tăiat un pom și cei de la mediu au zis că trebuie plantați patru pomi în loc. N-au urmărit asta, dar la pădurea asta care s-a tăiat a urmărit cineva să se planteze la loc? Nu putem, noi cetățenii, să dublăm fiecare funcționar care nu-și face treaba”, a spus Afrodita Niculescu.

POQE0171
© George Popescu
POQE0499
© George Popescu
POQE1121
© George Popescu

Din piața Charles de Gaulle, participanții la protest au porrnit în marș cu destinația Ministerul Mediului. Coloana de mii de protestatari a traversat bulevardul Aviatorilor, după care s-a oprit în Piața Victoriei de unde s-au auzit scandările până la Guvern. “Mafia defrișează, Guvernul protejează” au strigat protestatarii. Oamenii au continuat marșul pe Buzești și au făcut următoarea oprire la Cotroceni, unde au reluat scandările împotriva președintelui Klaus Iohannis: “Mafia defrișează, Iohannis protejează”.

© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu

Marșul a continuat spre Palatul Parlamentului, unde protestatarii au ajuns după mai bine de trei ore de la plecarea din Parcul Herăstrău. La capătul protestului, oamenii s-au așezat pe asfalt și au continuat strigarea revendicărilor în fața Casei Poporului.

POQE9731
© George Popescu
POQE9648
© George Popescu
POQE1557
© George Popescu

“Mă așteptam să fie multă lume și speram să fie atmosfera din toamna lui 2013 și așa e. Lumea e destul de informată și de hotărâtă”, a spus Claudia Apostol, unul dintre inițiatorii protestului și campaigner pentru prima platformă românească decampaining de-clic.ro. “Mă deranjează foarte tare când se repetă istoria din care se pare că Parlamentul și Președintele n-au înțeles nimic. În 2013 o corporație împingea legi pentru a-și autoriza niște proiecte, acum un procesator gigant de lemn impinge amendamente în ultimul stadiu al discuțiilor pe o lege prin pârghiile prezidențiale pentru a se extrage de la prevederi care i-ar plafona activitatea. Nici pe departe cota asta de 30% despre care vorbim nu ar rezolva problema defrișărilor și a tăierilor ilegale, dar e dovedit deja că Schweighofer Holzindustrie e unul dintre operatorii care încurajează tăierile ilegale. Am văzut și reacția domnului Iohannis – care spune că protestul nostru e perfect legitim și crede că împreună îi putem identifica pe făptași – dar dânsul este unul dintre aceștia, el a întors Codul Silvic la reexaminare la presiunea și amenințările Schweighofer Holzindustrie. Cred că trebuie să-și facă mea culpa înainte să ne invite să facem ceva împreună. Asta m-a scos în stradă.

Văd foarte multă disponibilitate din partea autorităților să discute cu protestatarii și să-i invite la dialog. Cred că un prim pas, un prim semnal al autorităților e să înțeleagă că ne-a ajuns drujba la os, să suspende activitatea Schweighofer Holzindustrie imediat. Sunt deja trei procese pe rol care-și așteaptă sentințele în instanță. În condițiile în care în România vorbim de 3 ha de pădure care dispar pe oră, până când aceste instanțe se vor pronunța nici nu vreau să calculez cât lemn dispare. Măsura de a suspenda activitatea companiei până se clarifică dacă ei procesează legal sau nu cred că este o măsură mai mult decât necesară. A doua măsură se referă fix la acest amendament – unul din cele patru pentru care a fost întoarsă legea în Parlament – plafonarea de 30% care trebuie să rămână în lege. Așteptăm ca după ce Senatul deja și-a dat votul și Camera Deputaților să ne arate că a înțeles care este voința cetățenilor. Când spun care e voința cetățenilor, vorbesc cu mare responsabilitate. Există o petiție online pe de-clic.ro, iar în mai puțin de trei zile, 14.000 de oameni au declarat că nu sunt de acord cu implicarea companiei în procesul legislativ”, a spus Claudia Apostol.

Protestatarilor li s-au alăturat și susținători ai altor cauze. Grupul studenților de la Medicină care  protestează față de închiderea Institutului Cantacuzino au avut propriul banner de susținere a manifestației împotriva tăierilor ilegale. “În primul rând ne deranjează și pe noi defrișările și credem că trebuie să spunem și noi ceva pentru că dacă nu spunem nimic nu o să se întâmple nimic. În al doilea rând, vrem să arătăm susținerea din partea Institutului, așa ajutăm și Institutul și oprirea defrișărilor. Eu am o casă la munte de pe vremea bunicilor și se vede cum dispar copacii din pădure câte un pic câte un pic. Chiar am sunat la 112 de câteva ori, de fiecare data mi-au spus că-s legale. Am observat că în Europa s-au defrișat cam toate pădurile și încet încet au venit și la noi. Dar nu doar ai lor că și ai noștri le taie”, spune Mihnea Popa, unul dintre studenți.

© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu
© George Popescu

Un alt grup de tineri a venit tocmai de la Rădăuți să își arate susținerea pentru cauza pădurilor, dar și să își promoveze asociația lor numită Bucuria de a fi. “Pădurea e un mijloc prin care poți restabili legătura asta cu bucuria de a fi și de fapt mai mult e vorba de impresia de neajuns pe care o avem, lăcomia asta care se manifestă în societate. Noi vrem să înlăturăm impresia asta falsă de neajuns, să le arătăm oamenilor că trăim într-un univers al abundenței, ce facem și ce vrem să facem poate să se manifeste în realitate. Prin prezența noastră aici arătăm oamenilor că ne pasă de pădure”, spune Radu Drâmbă, singurul membru al “filialei București” a asociației din Rădăuți care are activități legate de comunitate, printre care un mini festival în Rădăuți numit Paradisul Verde prin care oferă oamenilor experiențe alternative față de ce se întâmpă la Zilele Orașului când lumea se strânge la mici și la bere.

Alex Găvan, alpinistul român care a escaladat șase vârfuri de peste 8.000 de metri, s-a întors de doar câteva zile din Nepal, unde a dat o mână de ajutor după cutremurul devasator care a omorât mii de oameni și care l-a surprins și pe el pe munte. Deși pregătește campania umanitară pentru Nepal, nu a putut rămâne indiferent la apelul protestatarilor și a ieșit în stradă. ”Sunt implicat în cauza pădurilor de foarte mult timp. Este îmbucurător că la primul protest pe tema asta au ieșit în stradă 3.500 – 4.000 de oameni. Chiar dacă vorbele mele ar părea exagerate, cred cu adevărat că problema pădurilor este o chestiune de siguranță națională, pentru că se tot vorbește de un mediu curat dar un mediu curat este incompatibil cu lipsa pădurii”, spune Alex Găvan care trecând împreună cu protestatarii prin fața Palatului Cotroceni și-a imaginat, în “naivitatea” lui de alpinist care urcă munți de peste 8.000 de metri, un președinte care ieșea în fața oamenilor și făcea o declarație.

E clar că politicienii nu acționează altfel decât la presiunea publicului, sunt interese trans-partidice, toți sunt o apă și-un pământ, dar cred că este momentul ca președintele Iohannis să preia un leadership autentic în această chestine și să abordeze problema de la rădăcină, dar nu de la rădăcina milioanelor de copaci tăiați de către Schweighofer. Vreau să cred că proteste ca cel de azi provoacă o schimbare, cred foarte tare în power of one combinată cu the power of the others pentru că trebuie să formăm o masa critică de oameni care într-adevăr să rostogolească bulgărele, să putem face o transformare pozitivă pentru România Să stai pe tușă în momentul de față nu mai e o opțiune. Oricât ai crede că ești de neînsemnat, de fapt nu ești neînsemnat dacă puținul tău se adaugă la puținul multor  altora. Și în plus e un exercițiu democratic extrem de util pentru România.

Alex vede ce se întâmplă în păduri săptămână de săptămână în timpul antrenamentelor: „Pur și simplu e inadmisibil, îți vine să plângi când ajungi pe creasta Pietrei Craiului și te uiți pe o parte și pe alta și în Iezer și în partea cealaltă și vezi versanți întregi fără niciun copac. Este ceva absolut halucinant, năucitor. Lucrul ăsta poate fi cu greu perceput de cineva care are o viață mai urbană, care nu iese mult în natură, dar situația în România este critică. Dincolo de valoarea care ține de sănătatea unui popor, în România sunt ultimele păduri virgine ale Europei… Am fost implicat în campania WWF pentru păduri virgine, dar până la păduri virgine trebuie să avem grijă ca tot ce ține de fondul nostru forestier să fie administrat într-un mod responsabil pentru că acum avem the villan, Schweighofer, care a fost expus, e super, dar ce nu vrem să înțelegem, pentru că ne pune pe noi într-o lumină proastă, este că problema nu e la Schweighofer, Schweighofer e doar un oportunist, un afacerist fără scrupule care profită de lipsa unui sistem funcțional în România. Ce ne trebuie cu adevărat e o viziune sustenabilă pentru viitor asupra pădurilor României în care o aberație legislativă, etică, precum Schweighofer să nu mai poată avea loc. Atâta timp cât noi în România tăiem mai mult decât poate natura să regenereze, suntem pe partea de credit, natura ne creditează, nu putem continua la nesfârșit”, încheie Alex.

© George Popescu
© George Popescu

Proteste față de tăierile ilegale au avut loc și în alte orașe din țară, dar și în străinătate. Protestatarii continuă să facă presiuni pentru păstrarea în Codul Silvic a limitei de 30% în ce privește exploatarea unei specii de lemn de către o companie și invită pe toți cei care vor să transmit un mesaj clasei politice să semneze petiția Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!  pe de-clic.ro.

Puteți citi și:

Mii de oameni au semnat deja petiția pentru salvarea pădurilor

Cel mai mare protest față de tăierile abuzive de copaci, sâmbătă în toată țara

Codul Silvic a fost adoptat după șapte ani și aduce limite pentru exploatările de lemn

Un dosar penal în primele trei luni de funcționare a Radarului Pădurii

spot_img

Ultimele știri