Cocaina si medicamentele din apele reziduale polueaza plajele din Yucatan

Resturi de medicamente, de cocaina sau de pesticide, filtrate de straturile acvifere care se afla in grotele de sub Peninsula Yucatan, Mexic, ameninta pe termen lung dezvoltarea acestei zone turistice, se arata intr-un studiu citat de France Presse.

Daca nu vor fi luate masuri imediate, avand in vedere ca populatia din aceste locuri urmeaza sa creasca de cel putin 10 ori in urmatorii 20 de ani, urmarile vor fi grave, avertizeaza cercetatorii al caror studiu a fost publicate si in revista americana de stiinta „The Journal Environmental Pollution”.

Apa din canalizarile mexicane se scurge direct in Marea Caraibilor

Apa murdara din canalele de scurgere din peninsula ajunge in Marea Caraibilor, iar aceasta sursa suplimentara de poluare ar fi putut contribui, alaturi de incalzirea globala si de braconaj, la disparitia a 50% din recifele de corali din aceasta regiune in ultimii 20 de ani, mai spun autorii studiului.

„Rezultatele cercetarilor noastre arata ca trebuie puse imediat in functiune sisteme de supraveghere cu ajutorul carora sa depistam sursele poluantilor din straturile acvifere”, a subliniat Chris Metcalfe, profesor la Universitatea din Ontario, Canada, principalul autor al studiului. „Masurile de prevenire sunt, de asemenea, indispensabile, deoarece trebuie sa ne asiguram ca dezvoltarea industriala nu aduce prejudicii mediului inconjurator, sanatatii oamenilor sau economiei din Peninsula Yucatan, bazata pe turism”, a adaugat Chris Metcalfe.

Cocaina ar putea ajunge si in apa potabila

Resturile de cocaina, substantele din deseurile medicamentoase si cele ce provin din produsele de ingrijire corporala, depistate de cercetatori in straturile acvifere din care s-au prelevat probe, provin din apa menajera, iar in statul mexican Yucatan, doar o treime din localitati beneficiaza de sisteme de tratare a apelor. Cercetatorii mai spun ca prin procedeul de filtrare cunoscut sub numele de osmoza inversa, cel mai utilizat in Riviera Maya pentru tratarea apei potabile, nu pot fi eliminate toate substantele contaminante.

Cu toate ca apa potabila din acesta regiune nu reprezinta, deocamdata, o amenintare la adresa sanatatii publice, autorii studiului spun ca exista un risc potential mare de contaminare. Ei le-au recomanadat autoritatilor locale sa izoleze cat mai bine conductele din reteaua de canalizare si fosele septice si sa supravegheze terenurile din apropierea golfurilor.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri