Coca-Cola intrerupe relatiile cu furnizorii care nu respecta drepturile funciare ale comunitatilor locale

Coca-Cola va intrerupe orice relatie cu furnizorii care nu respecta liniile directoare ale Natiunilor Unite pentru a proteja drepturile funciare ale comunitatilor locale din tarile in curs de dezvoltare, informeaza theguardian.com.

De asemenea, compania a promis sa-si foloseasca influenta pentru a incuraja alte firme de produse alimentare si bauturi , comercianti – in special de ulei de soia, palmier si zahar – , precum si guvernele sa adopte si sa implementeze directivele Natiunilor Unite pentru  guvernarea responsabila.

Compania noastra nu cumpara de obicei ingredientele direct de la ferme si nici nu detine in proprietate  ferme sau plantatii, dar ca un cumparator important de zahar isi asuma responsabilitatea de a lua masuri si de a-si  folosi influenta pentru a ajuta la protejarea drepturilor funciare ale locale comunitati”, au spus reprezentanti Coca-Cola.

Acestia au declarat ca vor efectua evaluari ale modului in care sunt respectate drepturile sociale, umane si de mediu din Brazilia, Columbia , Guatemala , India , Filipine , Thailanda si Africa de Sud, regiuni importante in lantul de aprovizionare al Coca-Cola.

Aceste se numara printre cele 16 cele mai importante surse de zahara pentru  Coca – Cola. Departamentul pentru Munca al guvernului SUA a semnalat grave incalcari ale drepturilor omului in sase dintre aceste tari. Evaluarile vor incepe in acest an in Columbia si Guatemala si vor acoperi alte 14 tari pana in 2020 .

Daca zaharul provine de la o ferma in care terenul a fost achizitionat cu forta  sau plata efectuata s-a dovedit insuficienta atunci ferma devine viciata , iar zaharul devine „amar”. Companii precum Coca – Cola sunt pot sa influenteze mai bine drepturile omului. Alte companii ar trebui sa continue pe aceasta cale”, a declarat Salil Tripathi , director al Institutul pentru Afaceri si Drepturile Omului din Londra.

Zaharul este un ingredient cheie pentru firmele de produse alimentare si bauturi : 51 % din zaharul produs ajunge in alimentele procesate , inclusiv bauturi racoritoare , dulciuri si inghetata . Acesta utilizeaza cea mai mare teren pentru productia de alimente – zahar este cultivat pe 31 milioane de hectare , o suprafata echivalenta cu marimea Italiei .

Au fost inregistrate 100 de oferte de terenuri la scara larga pentru productia de zahar ocupand cel putin 4 milioane de hectare ( 11 milioane de hectare ) de teren din anul 2000 , in functie de caritate Oxfam .

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri