Din aceasta saptamana Coca-Cola va comerializa in Argentina un nou sortiment al celebrei bauturi indulcit cu un sirop natural obtinut din stevie. Indulcitorul natural este obtinut din stevia rebaudiana, o planta nativa din America de Sud, care este mai dulce decat zaharul, dar nu are calorii.
Potrivit companiei America, bautura va avea aproximativ jumatate din caloriile unei doze de obisnuite.
Vestea vine la luni distanta dupe ce compania a anunta ca, in Marea Briatnie, va lansa o noua reteta de Sprite, in care va inlocui continutul de zahar cu un indulcitor obtinut din stevie. Aproximativ in aceeasi perioada, Coca-Cola UK a lansat o reclama anti-obezitate.
Cu toate acestea, expertii in nutritie inca se intreaba daca bauturile racoritoare indulcite cu stevie sunt o optiune pentru cei cu obezitate si diabet.
Da impresiea (reclama anti-obezitate – n.r.) ca band Sprite indulcit cu stevie este un lucru foarte sanatos, insa ramane in continuare problema caloriilor si lipsa nutrientilor”, a declarat pentru The Huffington Post, dr. Sharon R. Akabas, director in cadrul Institutului de Nutritie Umana al Universitatii Columbia.
De asemenea, decizia Coca-Cola este deosebit de interesanta si in lumina comentariilor facute in luna mai de Indra Nooy, CEO al PepsiCO.
Stevia, din pacate, nu este un ingredient care sa se potriveasca in acest gen de bauturi”, a spus oficialul PepsiCo.
Indulcitorul obtinut din stevia rebaudiana, dulcostevina, este 300 de ori mai dulce decat zaharul, insa nu si de 300 de ori mai caloric. Efectul asupra glicemiei este nesemnificativ. Un varf de cutit echivaleaza cu doua lingurite de zahar.