Coaliția pentru Economie Circulară, semnal de alarmă: ”OUG 74/2018 elimină taxa la groapă”

Ordonanța de Urgență 74/2018 pentru modificarea și completarea legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu diminuează eficiența instrumentelor economice necesare alinierii la legislația europeană în domeniu, generând probleme de natură tehnică și financiară tuturor actorilor implicați pe lanțul gestionării deșeurilor, consideră reprezentanții Asociației Coaliția pentru Economie Circulară.

OUG 74/2018 elimină cel mai important instrument, “Taxa la groapă”,  cu toate că în Preambulul Ordonanței este menționat ca fiind unul din instrumentele economice recomandate de Comisia Europeană ”pentru modernizarea gestionării deșeurilor în România”. În schimb Ordonanța introduce o taxă surpriză, inexistentă în alte state membre UE, denumită total neinspirat: “Contribuția pentru Economie Circulară”. Se transmite astfel un mesaj negativ asupra conceptului de Economie Circulară,  ca fiind generator de taxe și impozite suplimentare pentru români”, spun reprezentanții asociației.

Autoritățile locale obligate să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci” de la 1 ianuarie 2019

Coaliția pentru Economie Circulară respinge ideea că transferul și sporirea autorității asupra deșeurilor către Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare (ADI-uri) ar rezolva  problema îndeplinirii țintelor asumate față de Uniunea Europeană.

Argumentul nu este unul valid, ținând cont că ADI-urile nu numai că nu reușesc să își atingă țintele, dar cele mai multe dintre ele nici măcar nu funcționează! Mai mult, OUG-ul nu prevede niciun fel de penalități pentru lipsa de performanță a acestor asociații”, consideră reprezentanții Coaliția pentru Economie Circulară.

Producătorii transformați în finanțatori captivi ai sitemului

Răspunderea extinsă a producătorului, un alt mecanism modificat prin OUG 74/2018, obligă producătorii să își administreze țintele de valorificare a ambalajelor exclusiv prin intermediul ADI. Potrivit, asociației, aceștia devin finanțatori captivi ai unui sistem astăzi neperformant, cu caracter centralizat și monopolist, cu costuri neoptimizate, netransparente, desprinse total de realitățile unei piețe bazate pe liberă concurență.

Aceste costuri ridicate se vor regăsi inevitabil în prețul de vânzare al produselor ambalate, fiind plătite în cele din urmă de către cetățean. O altă noutate a acestui act normativ este introducerea începând cu anul 2021 a sistemului de garanție pentru ambalajele primare reciclabile. Această modificare nu a fost discutată în niciuna dintre dezbaterile publice și nu are la bază  un studiu de impact sau oportunitate”, au adăugat reprezentanții Coaliției pentru Economie Circulară.

Aceștia mai subliniază faptul că în momentul de față nu exită detalii referitoare la modul de implementare al sistemului de tarifare diferențiat “Plătești cât Arunci”, ținând cont că aceasta impune o renegociere a tarifelor și modificarea tuturor contractelor de servicii publice de salubritate până la 1 ianuarie 2019.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri