Cluj: Finantare europeana de peste 48 de milioane de euro pentru depozitul ecologic de deseuri

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a declarat ca finantarea proiectului de construire a unui depozit ecologic de deseuri a fost aprobata de Comisia Europeana, suma ridicandu-se la 48,4 milioane de euro, potrivit MEDIAFAX.

Alin Tise a afirmat ca viitorul depozit ecologic de deseuri din judet va putea fi folosit o perioada lunga de timp, de 40-50 de ani.

"Comisia Europeana a aprobat o finantare de 48,4 milioane de euro pentru proiectul privind «Sistemul de management integrat al deseurilor in judetul Cluj». Vorbim despre depozitul ecologic de deseuri, de o fabrica de gunoi. Acesta va incepe in curand, dupa ce vom finaliza procedura de licitatie, si va putea fi folosit cel putin 40-50 de ani. Administrarea sa va fi una privata, cu plata catre CJ Cluj a unei redevente. Important este ca acesti bani, peste 48 de milioane de euro, sunt bani europeni, pe care comunitatea clujeana nu ii va plati", a spus Alin Tise.

Potrivit acestuia, aprobarea finantarii proiectului "marcheaza finalizarea unei munci sustinute, care a durat peste doi ani, perioada in care s-au facut pasi concreti pentru implementarea lui".
"Sunt convins ca pana anul viitor vom avea prima celula de depozitare finalizata, cu o capacitate de 1,35 milioane de metri cubi, si vom opera noul sistem de management al deseurilor. Un alt aspect important se refera si la faptul ca se asigura si fondurile necesare inchiderii si ecologizarii celor sase vechi rampe din judet. Inchiderea acestora va incepe in acest an", a precizat seful CJ Cluj.

Alin Tise a subliniat ca in cadrul proiectului sunt prevazute furnizarea de echipamente de colectare – pubele si containere pentru deseuri voluminoase, unitati de compostare individuala in zonele rurale, constructia a trei statii de transfer, in Huedin, Mihai Viteazu si Gherla, construirea unei statii de sortare si a uneia de tratare mecanico-biologica simpla, constructia unei statii finale, precum si inchiderea celor sase depozite de deseuri neconforme.

La randul sau, vicepresedintele CJ Cluj Radu Bica a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca proiectul depozitului ecologic de la Cluj este al doilea ca finantare dupa Bucuresti.

"Mai avem de semnat contractul de finantare, impreuna cu Ministerul Mediului, fapt care estimez ca se va finaliza in perspectiva urmatoarelor doua saptamani", a spus Bica.

Depozitul ecologic de deseuri va fi construit pe un teren in suprafata de 64 de hectare, situat in zona comunei Feleacu de langa Cluj-Napoca.

Valoarea totala a proiectului este de 76 de milioane de euro, din care 48,4 milioane de euro reprezinta contributia UE, diferenta fiind asigurata din bugetul de stat, respectiv de Consiliul Judetean Cluj.

Contributia financiara europeana provine din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri