Peste tot in Capitala copacii sunt doborati pentru a face loc unor cladiri-mamut, campaniilor de modernizare a strazilor si a parcarilor. Nimeni nu stie exact numarul arborilor taiati in ultimii trei ani dar, potrivit specialistilor de la Agentia de Protectia Mediului Bucuresti, numarul acestora se apropie de 10.000. Au fost plantati numai 5.000, mare parte uscandu-se imediat.
Au fost doborati nu numai copacii de pe marginea drumurilor sau din curti, dar au disparut cu totul zone verzi, cum a fost, de exemplu, Parcul Bordei. Sos. Colentina, Sos. Pipera, Bd. Barbu Vacarescu, Calea 13 Septembrie, Calea Ferentari, Calea Mosilor, Bd. Grigorescu si Sos. Progresul sunt zonele in care au disparut cei mai multi arbori, iar in locul lor a ramas o mare de cioturi.
Toti edilii au promis ca vor sadi alti copaci in locul celor defrisati
Cel mai cu mot a fost primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, care a anuntat ca va sadi 300.000 de copaci. Legislatia prevede ca avizul de defrisare sa nu fie eliberat de autoritati decat daca pentru fiecare copac taiat se achita contravaloarea altor patru. Care e insa realitatea? "Acesti bani trebuie achitati la ADP-urile de sector, care stiu ce copaci trebuie plantati si unde. Nimeni nu urmareste insa cum se planteaza la nivelul Capitalei.
In plus, se pun copaci mici, care necesita 20 de ani sa creasca si care se usuca imediat la praful din Bucuresti", a spus Virgil Carstea, director in Primaria Capitalei. Acesta a anuntat ca singura solutie ramane plantarea unor copaci maturi care, insa, trebuie cumparati de pe piata libera. A fost nevoie de patru ani ca edilii sa organizeze o licitatie, care va avea loc pe 20 septembrie.Asa arata un arbore viguros, de peste 20 de ani. Mii de astfel de exemplare au fost doborate in ultimii trei ani, din cauza dezvoltarii constructiilor-mamut si a asfaltarilor
Primarul vrea artari canadieni
Cum a venit in functie, primarul Adriean Videanu a anuntat ca vrea sa schimbe pomii de pe strazi, in cadrul unei ample actiuni de inlocuire a mobilierului urban. "Locul plopilor va fi luat de artari si platani", a decretat edilul. A promis ca va planta pana la sfarsitul mandatului sau 300.000 de pomi. Pana acum, in trei ani nu au fost pusi decat 3.000, si mai sunt doar opt luni pana la alegeri. Oricum, de strategia lui Videanu s-a ales praful. La ora actuala nu exista un plan unitar de plantare a pomilor in Bucuresti.
Soseaua Oltenitei, defrisata
Peisaj de cosmar pe Soseaua Oltenitei. Asa arata acum una dintre arterele intens circulate ale Capitalei. Oamenii primariei lucreaza de zor la trasarea unor noi locuri de parcare si la schimbarea bordurilor.
Intr-o singura zi, zeci de arbori tineri au fost taiati sau scosi din radacini pentru a face loc asfaltului. Aici nu vor mai fi plantati alti copaci niciodata. Pentru fiecare copac taiat, firmele de constructii vor plati echivalentul a patru puieti.
Pentru mai multe informatii vizitati Click