Clădirile monument istoric vor putea fi alimentate cu panouri termice solare și panouri fotovoltaice

Pe 17 mai 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 2.863 pentru completarea anexei la Ordinul ministrului culturii și identității naționale nr. 2.797/2017 privind stabilirea tipurilor de intervenții asupra monumentelor istorice, a imobilelor din zonele de protecție a acestora sau din zonele protejate care afectează în mică măsură substanța istorică și/sau sunt temporare și a condițiilor în care se pot emite avize fără consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, spune Ana Lavan, Partener Firon Bar-Nir.

Avizarea intervențiilor la clădirile monument istoric este supusă unor reguli stricte – ele pot fi executate doar în baza avizului Ministerului Culturii și Identității Naționale sau a serviciilor publice deconcentrate, CU consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și/sau a comisiilor zonale ale monumentelor istorice. Există însă și excepții: dacă lucrările efectuate la monumentele istorice sau la imobilele din zonele de protecție a acestora sau din zonele protejate afectează în mică măsură substanța istorică și/sau sunt temporare, avizarea lor se poate face și FĂRĂ consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și/sau a comisiilor zonale ale monumentelor istorice – respectând niște criterii precise, prevăzute în Anexa la Ordinul nr. 2.797/2017. Ordinul nr. 2.863/2024 completează Anexa respectivă, prin adăugarea la lista lucrărilor pentru care nu este necesară consultarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și/sau a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, instalarea panourilor solare sau fotovoltaice.

Astfel, conform noului introdus punct 25 din Anexa la Ordinul nr. 2.797/2017 astfel cum a fost modificată prin Ordinul nr. 2.863/2024, instalarea de panouri solare și fotovoltaice este posibilă fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice, la clădirile monument istoric (a) cu excepția imobilelor aflate în obiective înscrise în Lista patrimoniului mondial, lista indicativă pentru Lista patrimoniului mondial și în zonele de protecție a acestora; (b) sub condiția ca panourile să nu fie montate în elevația principală a construcției; (c) sub condiția ca suprafața panourilor să nu depășească 25% din suprafața învelitorii; (d) sub condiția ca panourile să fie montate la același unghi cu învelitoarea existentă anterior intervenției; (e) sub condiția ca panourile să nu fie vizibile din spațiul public, atunci când lățimea construcției este percepută integral la un unghi de 54° măsurat în plan orizontal și când distanța măsurată de la construcția pe care sunt montate panourile este cuprinsă între o dată și de trei ori înălțimea construcției; (f) sub condiția ca panourile să nu fie vizibile din puncte de belvedere pentru care documentațiile de urbanism în vigoare stabilesc reguli de protejare a unor valori culturale; (g) sub condiția ca documentația tehnică depusă spre avizare să conțină piese desenate din care rezultă îndeplinirea condițiilor de la lit. (b) – (f); și (h) sub condiția ca, potrivit documentației tehnice depuse spre avizare, din memoriul tehnic de specialitate pentru descrierea lucrărilor de structură să rezulte că pot fi montate panouri termice solare și panouri fotovoltaice. În cazul intervențiilor asupra monumentelor istorice, memoriul tehnic de specialitate pentru descrierea lucrărilor de structură trebuie asumat de un specialist/expert atestat de Ministerul Culturii.

Deși poate părea tardiv pentru unele proiecte de renovare/modernizare a unor clădiri monument istoric, pentru care deja s-a obținut avizul pentru executarea de intervenții, practic, nimic nu împiedică proprietarul acestora să solicite o avizare separată, în condițiile noului Ordin, pentru instalarea de panouri solare sau fotovoltaice, dacă intervenția pentru care se solicită avizul se încadrează în tipurile de intervenții și îndeplinește condițiile prevăzute în anexă.

Ana Lavan, Partener în casa de avocatură Firon Bar-Nir, este un avocat cu o experiență de peste 20 de ani în arii de practică precum Hoteluri & ospitalitate, Fuziuni & Achiziții, Imobiliare & Construcții. Ana are un portofoliu extins de clienți locali și internaționali, ale căror operațiuni în România sunt asistate de cele mai multe ori de la bun început, de la investiția inițială, apoi supervizate din punct de vedere legal sub toate aspectele de pe parcursul dezvoltării acestora. Ana are o experiență deopotrivă de bogată în tranzacțiile multi-regionale complexe, care implică o cunoaștere aprofundată a mediului legislativ internațional.

spot_img

Ultimele știri